Yazılım Güvenlik Açıklarının Evrişimsel Sinir Ağları - Özdemir, Edanur; Turkoglu, Ibrahim (My University, 2022)
Kötü niyetli saldırılara karşı yazılım sisteminin doğru şekilde çalışmaya devam etmesini sağlayacak teknik uygulamalar yazılım güvenliği kapsamındadır. Yazılım sisteminde bulunan ve saldırıya uğrama riskine sebep olacak zayıflıklar ve kusurlar yazılım güvenlik açığı olarak tanımlanır. Yazılım güvenlik açıkları, bir yazılımın gizliliğini, bütünlüğünü, kullanılabilirliğini, erişilebilirliğini tehlikeye atarak ciddi zararlara sebep olabilir. Yazılım güvenlik açıkları erken aşamada tespit edilip, etkin şekilde yönetilirse sistemin saldırıya uğrama ve hasar görme riski azaltılabilir. Yazılım güvenlik açıklarını otomatik yönetmek için son yıllarda yapay zekâ tabanlı yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, güvenlik açıklarının kategorilerinin belirlenerek yönetilmesine fayda sağlamak için derin öğrenmeye dayalı otomatik sınıflandırma yöntemi önerilmiştir. Geliştirilen yöntem, derin sinir ağ modellerinden biri olan evrişimli sinir ağı (ESA) modeli üzerine inşa edilmiştir. Önerilen yöntemin başarımını test etmek için ABD Ulusal Güvenlik Açığı Veri tabanı (NVD) kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ESA modeli, yazılım güvenlik açıklarının otomatik sınıflandırılmasında yüksek performans sağladığı görülmüştür
Keywords: Yapay zeka; derin öğrenme; Yazılım güvenliği; yazılım güvenlik açıkları