MEKANİK TROMBEKTOMİ UYGULANAN AKUT İNME HASTALARINDA FONKSİYONEL BAĞIMSIZLIĞA VE REKANALİZASYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLER VE SEREBRAL KOLLATERAL AKIMIN ÖNEMİ - Erten, Zeynep; Aytac, Emrah; Gönen, Murat; Balgetir, Ferhat (My University, 2024)
GİRİŞ ve AMAÇ: İskemik inme, tüm dünyada en sık görülen inme tipidir. Mekanik trombektomi (MT), proksimal vasküler oklüzyonu olan akut iskemik inme hastalarında fonksiyonel bağımlılığı önleyebilen etkili bir tedavidir. Fakat MT ile tedavi edilen iskemik inme hastalarında klinik seyir heterojendir. MT ile oluşan revaskülarizasyon başarısı, uzun dönem klinik seyir ve fonksiyonel bağımsızlık durumu, bir çok faktöre bağlıdır. Biz de çalışmamızda akut iskemik inme tedavisinde MT işleminin etkinliğini, başarılı revaskülarizasyon ve fonksiyonel bağımsızlığa etki eden faktörleri değerlendirmeyi ve erken serebral kollateral oluşumuna katkı sağlayabilecek faktörleri araştırmayı amaçladık. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Mayıs 2016 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde akut iskemik inme nedeniyle endovasküler tedavi uygulanmış hastalar; demografik özellikleri, klinik durum ve radyolojik görüntüleri açısından retrospektif olarak değerlendirilerek kayıt altına alındı. Hastaların MT işlemi öncesi çekilen BT Anjiografi (BT Anjio) ile kollateral durumları, mTAN skoru baz alınarak değerlendirildi. Kollateral skor ile olumlu klinik sonuç (mRankinS 0-2) ve ravaskülarizasyon başarısı arasındaki ilişkiyi analiz etmek için ki-kare istatistiksel analizi kullanılmıştır. BULGULAR: Otuzdokuz hastanın 23 ’ünde, işlem sonrası başarılı (TICI 2b-3) rekanalizasyon sağlandı. 24 hastada,TAN (2-3) iyi kollateral mevcuttu. İyi rekanalize olan 23 hastanın, yüzde 82’si (n=19) TAN (2-3) iyi kollaterale sahipti. mTAN skoruna göre değerlendirilen iyi kollaterali olan hastalar ile rekanalizasyon başarısı arasında anlamlı ilişki saptandı.(p: 0,012<0,05). TARTIŞMA ve SONUÇ: İyi serebral kollaterali olan akut iskemik inme geçiren hastaların çoğu, başarılı bir rekanalizasyona ve fonksiyonel bağımsızlığa sahip olurken; tedavi başarısına bu denli etkisi olan kollateral oluşumuna katkı sağlayan faktörlerin ortaya çıkması için ileri dönemlerde daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Endovasküler tedavi; serebral kollateral durum; iyi klinik sonuç