ÇÖREKOTU (NİGELLA SATİVA, L.) YAĞININ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS, WALBAUM, 1792)'NIN İMMÜN SİSTEMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ALTINTERİM, BAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada çörekotu (Nigella sativa, L) yağı'nın gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)'nın spesifik olmayan immün sistem parametrelerine etkileri araştırıldı. Araştırmada ortalama ağırlığı 102,30 g (84,2?121,1 g) olan 900 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Çalışmada çörekotu yağı alabalıklara 3 farklı yöntemle verildi. 1. yöntemde çörekotu yağı % 0.1, 1.0 ve 10 oranlarında yeme ml. olarak ilave edilerek 21 gün süreyle alabalıklara verildi. 2. yöntemde çörekotu yağı % 0.1, 1.0 ve 10 oranlarında balık dozları enjeksiyonla alabalıklara uygulandı. 3. yöntemde çörekotu yağının % % 0.1, 1.0 ve 10 dozları 3 gün boyunca alabalıkların yanal çizgisine sürülerek uygulandı. Bu işlemler sonrasında alabalıklardan, 3, 7, 14, 21. günlerde kan örnekleri alındı. Alınan bu örneklerin hematokrit (Ht), lökokrit (Lt), eritrosit, lökosit, nitroblue tetrazolium (NBT) aktivitesi, Protein düzeyi ve toplam immünoglobülin seviyeleri belirlendi.Sonuç olarak, hematokrit, eritrosit, lökosit, NBT seviyelerinin en yüksek seviyeleri, çörekotu yağının balıklara sürülerek uygulamasında tespit edildi. Üç yöntemin uygulandığı farklı grupların lökokrit seviyelerinde kayda değer bir değişim bulunmadı. Toplam protein seviyeleri ölçümlerinde besleme yöntemi uygulanan gruplarda en yüksek değerler elde edildi. Toplam Ig seviyeleri incelemelerinde en yüksek değerler enjeksiyon yönteminde elde edildi fakat parabolik bir çizgi izlemediği bununla birlikte sürme uygulamasında parabolik bir eğri tespit edildi. Besleme yöntemi ile verilen gruplarda çörekotu yağının besleyici özelliklerinin minimum oranlarda bile kullanıldığında protein seviyelerini yükseltecek kadar etkili olduğu tespit edildi.Anahtar Kelimeler: Çörekotu tohumu yağı, gökkuşağı alabalığı, Nigella sativa, Oncorhynchus mykiss, spesifik olmayan immün parametreler, balıkların immün sistemi.

In this study, changes in some non-specific defence mechanisms of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to aqueous extracts of Nigella sativa were investigated. A total of 900 fish (mean weight 102.30 g) were used in the study. Fish were treated with black seed oil by using 3 different application methods. At first method, the fish were fed with % 0.1, 1.0 ve 10 doses of black seed oil during 21 days period. At second method, % 0.1, 1.0 ve 10 doses of black seed oil was injected to the fish. At third method, % 0.1, 1.0 ve 10 doses of black seed oil were smeared up lateral line of fish during 3 days. After these applications, blood sampels of fish were taken at 3., 7., 14. and 21. days.Hematocrit (Ht), Leucocrit (Lt), Erythrocyte, Leucocyte, Nitroblue Tetrazolium (NBT) activate, Protein level and Total immünoglobulin levels were determined.Consequently, the highest levels of hematocrit, erythrocyte, leucocyte, nitroblue tetrazolium (NBT) were occurred at smearing method. Differences in Leucocrit levels of different groups that practiced three method were not important. The highest levels of total protein were occurred at feeding method. The highest levels of total Ig were occurred at injection method but it was not parabolic. Nonetheless smearing method had a parabolic flexuous. It was observed that nutritive characteristics of black seed oil at groups with feeding method were effective by increasing protein levels even in minimum levels.Key Words: Black seed oil, rainbow trout, Nigella sativa, Oncorhynchus mykiss, non- spesific immune parameters, immune system of fish.
A study on the effect of black seeds (Nigella sativa) oil on immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Keywords: Su Ürünleri