Elazığ Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi arıtma çamurlarının helmintolojik yönden bir yıllık değerlendirmesi - Öbek, Erdal; Yakupoğulları, Yusuf; Toraman, Aşçı Zülal; Tepe, Mustafa (My University, 2007)
Atık suların arıtımı sonucu oluşan arıtma çamurlarının tarımsal alanlarda kullanımı günümüzde birçok ülkede benimsenmiş bir uygulamadır. Ancak, helmint yumurtaları ile kirlenmiş olan bu çamurların kullanılması insan ve çevre sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Elazığ Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'nin çamur kurutma yatakları ile nihai alandaki arıtma çamurlarının Haziran 2004 ve Mayıs 2005 tarihleri arasındaki dönemde helmint düzeyinin saptaması amaçlanmıştır. Arıtma çamurlarından her ay alınan örnekler incelenmiş ve en sık Trichuris, Ascaris, Toxocara, Strongiloides ve Taenia türlerine ait yumurtalar saptanmıştır. Özellikle yaz aylarında artan helmint yoğunluğundan dolayı bu çamurların tarımsal amaçlı kullanımı insan ve çevre sağlığı açısından riskli görülmüştür.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Mühendisliği