CNC Freze tezgahları için bir program arayüzünün tasarlanması - Olam, Mikail; Tosun, Nihat (My University, 2022)
Bu çalışmada, mobilya endüstrisinde kullanılan CNC freze tezgâhları için Visual Basic programlama dili kullanılarak bir program arayüzü tasarlanmıştır. Hazırlanan program arayüzü ile CNC freze tezgâhı arasında PCI hareket kontrol kartı kullanıldı. Bu program arayüzünün ergonomik tasarımı sayesinde, kullanıcılar CNC tezgahlarında kullanılan G ve M kodlarına ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanabilecektir. Yapılan çalışmada, program arayüzü resim formatlarındaki iki boyutlu şekilleri başarılı bir şekilde vektörel çizime dönüştürerek takım yollarını oluşturmaktadır. Vektörel çizimler program arayüzünde txt, bmp, png, jpeg, tiff, emf ve gif resim formatlarında dışa ve içe aktarma işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Program arayüzünde bulunan başlık çubuğu, menü çubuğu, anlık durum göstergesi, şekil oluşturma alanı, hızlı erişim düğmeleri, koordinat listesi, cep boşaltma, işlem ayarı, çoklu işlem ve resim ayarı penceresi araçları için hazırlanan metotların işlevleri doğru bir şekilde yaptığı görüldü.
Keywords: Program arayüzü; hareket kontrol kartı; visual basic; CNC