DENEYSEL NON ALKOLİK STEATOHEPATİT MODELİNDE ANTİ TNF ALFANIN ETKİSİ - KOCA, SÜLEYMAN SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Metionin ve kolinden kısıtlı (MCD) diyetle beslenen deney hayvanlarında steatohepatit geliştiği daha önceki çalışmalarda bildirilmiştir. Tümör nekrozis faktör a'nın (TNF a) steatohepatit patogenezindeki rolü bir çok çalışmayla ortaya konulmuştur. Bu çalışmada MCD diyetle oluşturulmuş deneysel steatohepatit modelinde anti TNF a'nın etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya 40 adet Wistar Albino cinsi (ağırlıkları 130-210 gr arasında olan) erkek rat alındı. MCD diyetin (n=10) steatohepatit yaptığı gösterildikten sonra çalışmaya başlanıldı. Kontrol grubuna (n=10) normal rat yemi, plasebo (n=10) ve tedavi (n=10) gruplarına ise MCD diyet verildi. Plasebo grubuna 8. haftada 0.2 mi steril serum fizyolik, tedavi grubuna ise 8. haftada tek doz 2 mg/kg anti TNF a (infliksimab) intra-peritoneal olarak uygulandı. Uygulamalardan 2 hafta sonra 10. haftada çalışma sonlandırıldı. Değerlendirmeyi karaciğer enzimleri, malondialdehit (MDA), TNF a, doku büyüme faktör beta 1 (TGF fiı) ve histopatolojik bulgular ile yapıldı. MCD diyeti verilen gruplarda kontrol grubuna göre AST, ALT, TNF a ve TGF fiı, karaciğer ve plazma MDA düzeyleri yüksekti (her biri için; p<0.05). MCD diyeti alan grupta histopatolojik olarak; steatoz, balonlaşma dejenerasyonu, nekroinflamasyon, fıbrozis ve artmış aktin ekspresyonu saptandı (her biri için; p<0.05). Anti TNF a tedavi grubunda plasebo grubuna göre serum TNF a ve biluribin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik gözlenmezken (her biri için; p>0.05); AST, ALT, TGF fiı, MDA'nın plazma ve karaciğer doku düzeyleri anlamlı olarak azaldı (her biri için; p<0. 05). Ayrıca TNF a inhibisyonu ile plasebo grubuna göre histopatolojik olarak nekroinflamasyon, aktin ekspresyonu ve fibrozis tedavi grubunda anlamlı azaldı (her biri için; p<0. 05). Sonuç olarak; MCD diyet ile oluşturulan deneysel NASH modelinde anti TNF a nekroinflamasyon ve fibrozis üzerine etkili görünmektedir. Anahtar kelimeler: steatohepatit, MCD ve anti TNF a.

It was reported in previous studies that steatohepatitis developed in experimental animals fed on a methionine and choline-deficient (MCD) diet. The role of tumor necrosis factor a (TNF a) in the pathogenesis of steatohepatitis was shown in several studies. In the present study we aimed to examine the effects of TNF a. in an experimental steatohepatitis model induced by an MCD diet. The study included 40 male rats of Wistar Albino (weights ranging between 130 and 210 gr). The study was started after it was shown that MCD diet (n=10) caused steatohepatitis. The control group (n=40) was given rat feed, while placebo (n=10) and treatment (n=10) groups were fed on MCD diet. Placebo group was injected with 0.2 ml sterile serum physiologic and treatment group was injected with 2 mg/kg anti TNF a (infliximab) via intraperitoneal route in the 8th week. The study ended in the 10th week, 2 weeks after the injections. The evaluation was carried out on the basis of liver enzymes, malondialdehyde (MDA), TNF a, tissue growth factor beta 1 (TGF Pi) and histopathological findings. AST, ALT, TNF q and TGF Pi, liver and plasma MDA levels were higher in the group fed on an MCD diet, when compared to the control group (for each; p<0.05). Steatosis, ballooning degeneration, necroinflammation, fibrosis and increased actin expression were the histopathological findings identified in the group fed on an MCD diet (for each; p<0. 05). While there was no statistically significant change in serum TNF a and bilirubin levels in anti TNF a. treatment group in comparison to the placebo group (for each; p<0.05), AST, ALT, TGF Pi, plasma and liver tissue MDA levels were found significantly lower in the former (for each; p<0.05). In addition, TNF a inhibition as well as histopathological necroinflammation, actin expression and fibrosis significantly decreased in the treatment group, when compared to the placebo group (for each; p<0.05). In conclusion, anti TNF a. is effective on necroinflammation and fibrosis in experimental NASH model induced by MCD diet. Key words: steatohepatitis, MCD and anti TNF a.
Effect of anti TNF alpha in experimental model of non alcoholic steatohepatits
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Gastroenteroloji; Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları