Söz Varlığının Temel Dil Becerilerinin ve Akademik Disiplinlerin Kazanımına Olan Etkileri - Kaan, Yalçın Süleyman; Ozek, Fatıh (My University, 2006)
Özet İnsanlar, birbirileriyle ve dış dünyayla olan bütün iletişimlerini, dış dünyanın algılanmasını, anlamlandırılmasmı ve aktarılmasını sağlayan sözcük¬lerle ve bu sözcüklerin şekillendirdiği dinleme, konuşma, okuma, yazma etkin¬liklerinden oluşan temel dil becerileriyle yapmaktadırlar. Bu yönüyle insanlar, yaşam evrenlerindeki bütün düşünsel ve iletişimsel faaliyetlerini dış dünyanın ayrıştırılarak sembolleştirilmesini sağlayan sözcüklere borçludurlar. Çünkü sözcüklerin ve onların oluşturduğu yapıların bütünü anlamına gelen söz varlı¬ğı, insanlara algılama, düşünce oluşturma, anlama, anlamlandırma, yorumlama ve aktarma yetisi kazandırma sürecinde önemli bir etkendir. Bu çalışmada, temel dil becerilerinin ve bu beceriler doğrultusunda ge¬liştirilerek insanların yaşam evrenlerini şekillendiren akademik disiplinlerin söz varlığı ile olan ilişkisi konu edilmektedir.
Keywords: Dil becerileri; sözcük; sözvarlığı; dil; akademik disiplinler