ADENOMATÖZ POLİPOZİS KOLİ GENİ NEGATİF POLİPOZİS KOLİ OLGULARININ MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLER İLE MİYOZİN AĞIR ZİNCİR MUTASYONLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZDEMİR, FİRDEVS (Fırat Üniveristesi, 2020)
Familyal adenomatöz polipozis (FAP) hastalığı nadir görülen genetik geçişli bir hastalıktır. FAP gelişiminden Adenomatöz Polipozis Coli (APC), mutY Homolog (MUTYH/MYH) ve DNA Polymerase Delta 1 (POLD1) ile DNA Polymerase Epsilon (POLE) genlerindeki mutasyonlar sorumlu tutulmaktadır. Çalışmamızda ailesinde polipozis koli veya kolorektal kanser (KRK) öyküsü bulunan ve APC gen mutasyonu negatif saptanmış polipozisli hastalarda MUTYH/MYH gen mutasyonu veya polimorfizmi varlığı araştırılmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Endoskopi Ünitesi'nde, Eylül 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında yapılan kolonoskopi bulgularına göre çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 30 hasta değerlendirildi. Katılımcılardan alınan kanlardan izole edilen DNA örneklerindeki MYH geni, dideoksinükleotid (Sanger) yöntemi ile sekanslanarak genetik varyasyonlar açısından incelendi. Çalışmaya yaş ortalaması 46,8±12,7 yıl olan 21'i erkek ve 9'u kadın toplam 30 hasta dahil edildi. Tanı yaşı ortalaması ise 43,8 ± 13,1 yıldı. Genetik analizle 28 hastanın herhangi bir ekzon bölgesinde Single Nükleotid Varyant (SNV) pozitifliği görüldü. 22 hastada (%73,3) ekzon 4-5'te, 20 hastada (%66,7) ekzon 6-7'de ve 18 hastada (%60) ise ekzon 10'da SNV pozitifliği bulundu. Kadınlardaki ekzon 6-7 pozitifliği erkeklere göre istatistiksel açıdan anlamlı yüksekti (p=0,013). Ailede KRK yaşı ortalaması, ekzon 10 pozitifliği olanlarda anlamlı şekilde düşük bulundu (p=0,026). Sonuçta AFP geni sekans analizi negatif olan grubun çoğunluğunda en az bir ekzon bölgesinde SNV pozitifliği görülmüştür. KRKlıların tamamında MYH mutasyonu saptanmıştır. FAP hastalarında genetik geçişin anlaşılırlığı için moleküler analizle birlikte MHY geninin sekanslanması yararlı olacaktır. Anahtar kelimeler: Kolorektal kanser, Polipozis koli, APC, MYH, Gen analizi

Familial adenomatous polyposis (FAP) is a disease that is rare and genetic transition. Mutations in adenomatous polyposis coli (APC), mutY Homolog (MUTYH/MYH) and DNA Polymerase delta 1 (POLD1) and Polymerase epsilon (POLE) genes are held responsible for the development of FAP. In our study, the presence of MUTYH / MYH gene mutation or polymorphism was investigated in patients with polyposis who had a family history of polyposis coli or colorectal cancer (CRC) and whose APC gene mutation was found negative. According to the colonoscopy findings of the Fırat University Faculty of Medicine Gastroenterology Endoscopy Unit between September 2017 and June 2018, there were 30 patients who met the inclusion criteria were evaluated. The MYH gene in DNA samples isolated from the blood taken from the participants was sequenced by the dideoxynucleotide (Sanger) method and examined for genetic variations. A total of 30 patients, 21 male and 9 female, with an average age of 46.8 ± 12.7 years, were included in the study. The mean age at diagnosis was 43.8 ± 13.1 years. Single Nucleotide Variant (SNV) positivity was observed in any exon region of 28 patients by genetic analysis. SNV positivity was found in exon 4-5 in 22 patients (73.3%), exon 6-7 in 20 patients (66.7%), and exon 10 in 18 patients (60%). Exon 6-7 positivity in women was statistically significantly higher than men (p = 0.013). The mean age of CRC in the family was significantly lower in those with exon 10 positivity (p = 0.026). As a result, SNV positivity was observed in at least one exon region in a great majority of the group whose APC gene sequence analysis was negative. MYH mutation was detected in all patients with cancer. The sequencing of the MHY gene with molecular analysis will be useful for the intelligibility of genetic transmission in FAP patients. Key Words: Colorectal cancer, Polyposis coli, APC, MYH, Gene analysis
Evaluation of adenomatous polyposis coli gene negative polyposis coli patients in terms of myosin heavy chain mutations using molecular genetic methods
Keywords: Gastroenteroloji