PİNEAL BEZİN TİROİD HORMONLARI, ALDOSTERON VE BAZI ELEKTROLİTLERİN SERUM SEVİYELERİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZGÜNER, MEHMET FEHMİ (Fırat Üniveristesi, 1993)
Pineal bezin ve melatoninin tiroid hormonları, aldosteron ve Na+-K+ dengesi üzerine etkisini araştırmak için, ratlarda deneysel olarak fonksiyonel pinealektomi yerine geçen sabit ışık periyodu uygulandı. Böylece normalde karanlık fotoperiyotta üretilen melatoninin sentezi inhibisyona uğratıldı. Yine aynı deney hayvanlarına eksojen melatonin hormonu verilerek etkisinin nasıl olabileceği araştırıldı. Çalışmamızda fotoperiyot etkisi ile tiroksin miktarı kontroller ile karşılaştırıldığında belirgin bir artış göstermiştir ki, (P<0.006) bunun melatoninin sahnımının engellenmesi neticesi, tiroid bezi üzerindeki inhibitor etkisinin kalkmasına bağlı olabileceği kanaati hasıl olmuştur. Çalışmamızda T3 ve TSH değerlerinde bir değişiklik gözlenmedi. Fotoperiyoda maruz kalan hayvanlarda aldosteron seviyesi kontrollere göre azalma göstermiş (P<0.001) ve eksojen melatonin verildiğinde artış (P<0.002) göze çarpmıştır. Bu durum, melatoninin aldosteron sentezi üzerine stimulan etkisinin olabileceğini akla getir mektedir. Aldosteron seviyesindeki değişikliklere parelel olarak serum Na-K seviyelerinin de etkilenmesi, pineal bezin sıvı-elekrolit dengesi üzerinde de etkisinin olabileceği fikrini desteklemektedir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology