Clinical comparison of cross-pin and EndoButton for fixation of hamstring grafts in reconstruction of the anterior cruciate ligament - Bulut, Mehmet; Altunkılıç, Tarık (My University, 2012)
Amaç: Hamstring tendonları kullanılarak yapılan ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonlarında EndoButton ve cross-pin femoral tespit yöntemlerinin klinik sonuçlarının karşılaştırılması. Hastalar ve yöntem: Kliniğimizde Ocak 2006 - Aralık 2009 tarihleri arasında ÖÇB rüptürü nedeniyle opere edilen hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların 50 tanesine cross-pin, 50 tanesine ise EndoButton yöntemi kullanılarak, otojen hamstring tendon grefti ile artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılmıştı. Her iki grupta hastaların ameliyat öncesi ve sonrası klinik değerlendirmesi uluslararası diz dökümantasyon sistemi (IKDC) ve Lysholm II skorlama sistemine göre yapıldı. Sonuçlar: Ameliyat sonrası cross-pin grubunda IKDC skorlama sistemine göre hastaların, %52’sinde A, %40’ında B, %8’inde C skoru bulundu. EndoButton grubunda hastaların %48’inde A, %42’sinde B, %10’unda C skoru bulundu. Ameliyat sonrası cross-pin grubunda Lysholm II skorlama sistemine göre hastaların %48’inde mükemmel, %44’ünde iyi ve %8’inde orta sonuç bulundu. EndoButton grubunda hastaların %50’sinde mükemmel, %44’ünde iyi, %6’sında orta sonuç bulundu. Gruplar arasında ek hastalık, IKDC ve Lysholm II skorları ve komplikasyonlar açısından fark yoktu. EndoButton grubunda ortalama ameliyat süresi daha kısaydı. Sonuç: Her iki femoral tespit tekniğinin, klinik sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Ameliyat süresinin daha kısa, öğrenme eğrisinin daha kolay oluşu ÖÇB rekonstrüksiyonunda EndoButton tekniğinin avantajlarıdır.
Keywords: Cerrahi; Ortopedi