Hepatit C Virüsü ile Enfekte Hastalarda Anti HBs, HBsAg Pozitifliğinin Araştırılması - Şenol, Feray Ferda; Bahçeci, İlkay; Arslan, Nuray; Aytaç, Özlem; Öner, Pinar; Şenol, Arzu; Toraman, Zülal Aşcı (Erkan YULA, 2021)
HCV Virüsü ile Enfekte Hastalarda; HBsAg, Anti HBs ve AntiHBc IgG Pozitifliğinin Araştırılması ÖZET Amaç: Hepatit C virüsüne bağlı (HCV) enfeksiyon ülkemizde ve tüm dünyada önemi her geçen artan ciddi halk sağlığı problemlerinden biridir. Hastalığın önlenmesine yönelik HCV’ye karşı henüz etkili bir aşı bulunmazken Hepatit B virüs (HBV)’ne karşı rutin aşı uygulaması mevcuttur. Bundan dolayı HCV tanısı alanların, HBV açısından araştırılması ve seropozitiflik yoksa mutlaka aşı programına dahil edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çalışmada poliklinik ve servislerden başvuran, HCV ile enfekte hastaların hepatit B yüzey antijeni ( HBsAg) ve hepatit B yüzey antikoru (Anti-HBS) seroprevalansı ile izole AntiHBc IgG pozitifliğini saptayarak, seronegatif kişilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; Ekim 2018 - Eylül 2020 tarihlerinde hastaneye başvuran ve kronik HCV tanısı alan hastaların dosyası retrospektif olarak incelenmiştir. HBV tespitine yönelik markerlardan HBsAg, Anti-HBs ve Anti-HBc IgG tespiti yapılan ve sonuçları taranan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan toplam 821 vakanın, 305 (%37,15)’i kadın olup, 516 (%62,85)’sı erkekdi ve yaş ortalaması 47±11.5 idi. HCV pozitif hastaların HBsAg değeri, Anti-HBs pozitifliği ve izole Anti-HBc IgG seropozitifliği sırasıyla 17(%2,07), 231(%28,13), 75(%9,13) idi. Sonuç: Kronik HCV’li hastalarda HBsAg, HBs antikor pozitifliği, izole Anti-HBc IgG seropozitifliği ulusal ve uluslararası verileri ile parallel olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda HCV tanısı alan her hastanın HBV enfeksiyonu açısından taranıp seronegatif hastaların koenfeksiyon gelişmesini önlemek amacıyla mutlaka aşılama programına dahil edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: AntiHBS, HBV, HCV, seroprevalans

ABSTRACT Background: Hepatitis C virus (HCV) infection is one of the important health problems in our country and in the world. While there is no effective vaccine against HCV yet in preventing transmission, there is a protective vaccine against Hepatitis B virus (HBV). Therefore, it is recommended that patients infected with hepatitis C should be screened for hepatitis B and vaccines for prophylactic purposes should be administered to non-infected individuals. In this study, it was aimed to detect seronegative individuals by retrospectively detecting hepatitis B surface antigen (HBsAg) and hepatitis B surface antibody (Anti-HBS) seroprevalence and isolated AntiHBc IgG positivity in outpatient and inpatient HCV-infected patients admitted to our hospital. Material and Method: In this study; Patients diagnosed with chronic hepatitis C who admitted to our hospital between October 2018 and September 2020 were retrospectively analyzed. Patients in whom HBsAg, hepatitis B Anti-HBs and hepatitis B core antibody (Anti-HBc IgG) were investigated, which are among the hepatitis B infection markers, were included in the study. Results: The 821 patients of study group, 305 (37.15%) were female, 516 patients (62.85%) were male and with a mean age of 47 ± 11.5. Accompanying HBsAg was positive in 17 (2.07%) patients, Anti-HBs positivity in 231 (28.13%) patients, and isolated Anti-HBc Ig G seropositivity in 75 (9.13%) patients. Conclusion:HBsAg, Anti-HBs positivity, isolated Anti-HBc IgG seropositivity in patients with chronic HCV were found to be similar to national and national data. In line with these results, it was concluded that every patient diagnosed with HCV should be screened for HBV serology and that seronegative people should be included in the vaccination program in order to prevent the development of HBV coinfection.
Investigation of Anti-HBs, HBsAg Positivity in Patients Infected with Hepatitis C Virus.
Keywords: ?Internal Diseases; İç Hastalıkları