İNÜLİN TAŞIYAN BAZI BİTKİLERİN FİTOKİMYASAL İÇERİĞİ VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ İLE PROBİYOTİK BAKTERİ GELİŞİMİNE ETKİLERİ - ÖNGANER, AYŞE NİLAY (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, inülin taşıyan bazı bitkilerin probiyotik bakteriler üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışmada bitkilerin; yağ asidi, flavonoid, resveratrol içerikleri, vitamin, fitosterol düzeyleri ve antimikrobiyal aktiviteleri ile bu bitkilerle muamele edilen bazı probiyotik bakteri ekstraktlarının; yağ asidi, flavonoid, resveratrol içerikleri, vitamin, fitosterol düzeyleri ve antimikrobiyal aktiviteleri belirlenerek kıyaslamalar yapıldı. Bu amaçla kontrol grubu (bitkiler), bitkiler ile muamele edilen probiyotik bakteriler ve probiyotik bakteriler kullanıldı.Deneylerden elde edilen sonuçlara göre bitkilerdeki toplam yağ asidi düzeylerinin karahindiba ve yer elmasında, vitamin ve fitosterol içeriklerinin en fazla buğdayda, flavonoid seviyelerinin karahindibada, antimikrobiyal aktivitenin ise en fazla karahindiba, bezelye ve muzda olduğu saptandı. Bitkilerle muamele edilen probiyotik bakteri ekstraktlarının toplam yağ asidi seviyelerinin genellikle L. bulgaricus ve L. plantarum'da artttığı, vitamin ve fitosterol düzeylerinin özellikle L. lactis üzerinde etkili olduğu, flavonoid ve resveratrol içeriklerinin ise genellikle L. plantarum, L. lactis ve E. faecium'da etkili olduğu belirlendi. Bu ekstraktların antimikrobiyal aktivitelerinin ise gruplar arası farklılık gösterdiği belirlendi.Çalışma sonuçlarına göre inülin içeren bitkilerin, probiyotik bakteriler üzerine önemli ölçüde etkili oldukları ve bu etkinin bitki grupları arasında değişkenlik gösterdiği saptandı.Anahtar Kelimeler: İnülin, Probiyotik Bakteriler, Fitosterol, Yağ Asidi, Lipofilik Vitamin

In this study inulin containing some plants were investigated effects on probiotic bacteria. In study of plants, fatty acids, flavonoids, resveratrol content, vitamins, phytosterol levels and antimicrobial activities and study plants used to treat some of the probiotic bacteria extracts, fatty acids, flavonoids, resveratrol content, vitamins, phytosterol levels and antimicrobial activity are determined and comparisons were made. For this purpose the control group (plants), the plants treated with probiotic bacteria and probiotic bacteria were used.According to experimental results, the total fatty acid levels of the plants were determined to be highest dandelion and jerusalem artichoke, the vitamin and phytosterol contents; in wheat, the flavonoid levels; in dandelions and the antimicrobial activity; in dandelions, peas and babanas respectively. The total fatty acid levels of probiotic bacteria extracts treated with the plants generally were the highest on L. bulgaricus and L. plantarum, the levels of vitamins and phytosterol especially were effected on L. lactis, the flavonoid and resveratrol contents generally was determined to be effective on L. plantarum, L. lactis and E. faecium and the antimicrobial activity of these extracts were found to be differ between the groups.According to the study results of plants containing inulin, on the probiotic bacteria to be effective and this effective was found to significantly vary between groups on the plants.Key words: Inulin, Probiotic Bacteria, Phytosterol, Fatty Acids, Lipophilic Vitamin.
Inulin containing of some plants phytochemical content and antimicrobial features with effects on improve of probiotic bacteria
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Biyokimya