Metal Matrisli Al2O3/Al-Mg Kompozitinin Yoğunluğunun Üretim Parametrelerine Bağlı Olarak Değişimi - Tosun, Gul; Kurt, Mehmet (My University, 2019)
Metal matrisli kompozit malzemeler üstün mekanik özellikler ve düşük ağırlıklarından dolayı birçok alanda yaygın birşekilde kullanılmaktadır. Bu malzemelerden biri de alüminyum matrisli kompozitlerdir. Alüminyum matrisli kompozitlerinüretim yöntemlerden biri olan toz metalürjisi yöntemi, sürecin basitliği, düşük maliyeti ve yüksek mekanik özellikler eldeedilmesi nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Bu çalışmada, farklı hacim oranlarında (%15-%30) mikro boyutta Al 2O3partiküllerin Al-Mg matrisine eklenerek, toz metalurjisi yöntemi ile üretilen Al-Mg/Al2O3 kompozitlerin yoğunluk ve mikroyapı karakterizasyonu araştırıldı. Hazır olarak temin edilen tozlar, homojen karışımının sağlanması amacıyla, tornatezgâhında 16 dev/dak hızında 24 saat süre ile karıştırıldı. Karıştırılan tozlar 300 ve 600 MPa basınç altında preslendi. Farklıbasınçlardaki üretilen kompozit malzemeler 300, 400 ve 500oC sıcaklıklarda, 30, 60 ve 90 dak sinterleme işlemine tabitutularak fırın içerisinde soğumaya bırakıldı. Numunelerin mikroyapı incelemeleri optik mikroskop, taramalı elektronmikroskobu (SEM) ve elektron dağılım spektroskobu (EDX) ile gerçekleştirildi. En yüksek yoğunluk, 300 MPa soğukpresleme basıncı, 500oC sinterleme sıcaklığı ve 30 dak. sinterleme süresinde üretilen hacimce % 15 Al 2O3 içerenkompozitlerde, 0.93 olarak elde edildi.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler