TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN TERİM SÖZLÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Bican, Gulsat; Sinan, Ahmet Turan (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretiminde kullanılan yedi terim sözlüğünüiçerdikleri terimlerin belirli özellikleri bakımından karşılaştırmaktır.Karşılaştırma seçilen sözlüklerdeki terimlerin sayıları, ortak kullanımları veterim yapma yolları açılarından yapılmıştır. Araştırma sonuçları,cumhuriyetin ilk döneminden beri alan uzmanları tarafından yoğun çaba sarfedilmesine rağmen dil bilgisi terimlerinde birlik sağlanamadığını ortayakoymuştur. Yapılan karşılaştırma sonucunda madde başında yer alanterimlerin sadece 43 (kırk üç) tanesinin ortak kullanıldığı görülmüştür. Ortakkullanılan terimlerin yapısal çözümlemesi, terim türetilirken bilimsel birtemele göre hareket edilmesi ve ilgili kurallara uyulması durumundaterimlerin kabul görme ve kullanılma olasılığının artabileceğine i?aretetmektedir.
Keywords: Dil ve Dil Bilim