YEREL BASININ İNTERNET GAZETECİLİĞİNDE KULLANDIĞI ANA SAYFA TASARIM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - URAL, SAYNUR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Günümüz teknolojileri kitlelerin okuma alışkanlıklarını, fikirlerin aktarımında dil-düşünce ve sosyo-kültürel uygulamalar arasındaki dengeyi, kültürel kodları değişime uğratmıştır. Böyle bir ortamda okurlar gazeteleri metin yığını olarak algılamakta, bilginin sürekli güncellenebilme olanakları talep edilir hale gelmekte, fikir gazeteciliği ve geleneksel gazete kavramı da biçim değiştirmektedir. İnternet gazetelerinin tasarımı, uzun yılların tecrübesini barındıran gazete tasarımına göre etkili olmasa da "gelecekte gazete olacak mı" tartışmalarının arasında tasarım trendleri sona ermekte; geleneksel gazeteler bireyselliklerini ele geçirmekte ve tasarımlarını yenileyerek okur ile bağlarını güçlendirme yoluna gitmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gazetecilik alanında da çok büyük değişiklikler olmuştur. Günümüzde bütün ulusal gazetelerin ve çoğu yerel gazetenin internet sitesi bulunmaktadır. İnternet gazeteciliğinde kullanılan ana sayfalar incelendiğinde birtakım tasarım sorunları göze çarpmaktadır. Bu tezin amacı, bu sorunları ele alarak yapılan hatalar üzerine çözüm önerileri sunmaktır. Böyle bir amaçla ele alınan bu çalışmada, Web tasarım ilkeleri temel alınarak betimsel araştırma ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla, Elazığ'da yayın yapan 5 yerel internet haber sitesinin ana sayfa tasarımları incelenmiş, teknik analizleri yapılmıştır. Ele alınan internet haber sitelerinin yayınları takip edilerek görselleri kaydedilmiştir. Yerel basın, internet gazeteciliği ve Web tasarım kavramları araştırılarak Web tasarımında kullanılan unsurların haber siteleri açısından nasıl uygulanması gerektiği teknik ve estetik kuramlar bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamı dahilinde; yerel basın, internet haberciliği, Web tasarım unsurları, internet haber sitelerinin görüntüleri ve tasarım sorunlarına yönelik çözüm önerileri anlatılmıştır.

Today's technology has changed the reading habits of the masses, the balance between language-thought and socio-cultural practices in transferring ideas, and cultural codes. In such an environment, when readers perceive newspapers as a mass of text, the possibilities of constant updating of information become demanded, and the concept of idea journalism and traditional newspaper is also changing. Although the design of Internet newspapers is ineffective according to newspaper design with many years of experience, design trends end in the debate "will the newspaper become a future." Traditional newspapers have taken on individuality and have renewed their designs to strengthen their bonds with the reader. With the development of technology, there have been great changes in the field of journalism. Today, all national newspapers and most local newspapers have internet sites. When the homepages used in internet journalism is examined, some design problems are puzzling. The purpose of this thesis is to examine these problems and present solutions to the mistakes made. Descriptive research and content analysis are used in this study. For this purpose, home page designs of 5 internet news sites published in Elazığ were examined and technical analyses were conducted. The publications of these internet news sites were followed and the images were taken. Local press, internet journalism and WEB design concepts were investigated and how the elements used in WEB design should be applied in terms of news sites were evaluated in the context of technical and aesthetic theories. Within the scope of the research; local press, internet journalism, WEB design elements, images of internet news sites and solutions for design problems.
Design problems and suggestions of the interface used in internet journalism of the local press: Sample of Elazig
Keywords: İletişim Bilimleri; Gazetecilik