GENU VARUM VE VALGUS DEFORMİTESİ OLAN PEDİATRİK HASTALARDA SERUM KALSİYUM, PARATHORMON, D VİTAMİNİ, ALKALEN FOSFATAZ, BÜYÜME HORMONU, MAGNEZYUM PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KÜRÜM, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çocukların alt ekstremite koronal plan açılanmaları sık görülür. Çalışmalar genu varum ya da valguslu çocuklarda tanı ve tedavi şekli belirlenirken radyografi ile birlikte D vitamini, kalsiyum (Ca), parathormon (PTH), magnezyum (Mg) ve alkalen fosfataz (ALP) gibi kemik metabolizma parametrelerinin mutlaka sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Bu tez çalışmasının amacı, genu varum ya da genu valgum deformitesine sahip çocuk hastaların kemik metabolizma parametreleriyle olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya ortopedi polikliniğine genu varum ve genu valgum tanılarıyla başvuran, daha önce D vitamini, Ca, PTH, Mg ve ALP gibi parametreleri çalışılmış 45 hasta çalışmaya dâhil edildi. Bu amaçla hasta dosyaları, picture archiving communication systems (PACS) içerisindeki X-RAY grafileri, ortoröntgenogramları kullanıldı. Verilerin analizinde Kikare analizi, Shapiro-Wilk testi, Student t testi, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Anlamlılık değeri p< 0,05 olarak alınmıştır. Hastaların 44'ü (%97.8) bilateral iken sadece biri (%2.2) tek taraflıdır. Kızların 17'sinde (%85) genu varum, erkeklerin ise 19'unda (%76) genu varum görülmüştür. Genu varum tanısı olanların yaş ortalaması (4.3±4.8) genu valgum tanısı olan hastaların yaş ortalamasından (11.9±4.1) anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0.001). Hastalık tanıları arasında Ca (mg/dl), D vitamini (mcg/L), PTH (pg/mL), ALP (U/L) ve Mg (mg/dl) açısından anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Ca (mg/dl) ile PTH (pg/mL) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. PTH (pg/mL) ile ALP (U/L) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Hastaların 44'ünün (%97.8) Ca değeri, 23'ünün (%51.1) D vitamini değeri, 33'ünün (%73.3) PTH değeri, 2'sinin (%4.4) ALP değeri ve 43'ünün (%95.6) Mg değeri normal olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; genu varum ya da genu valgum deformitesi olan, pediatrik hastaların çoğunda kemik metabolizma parametrelerinde anlamlı düzeyde değişiklikler saptanmıştır. Özellikle ALP' nin ilerliyen yıllarda bir tarama testi olarak kullanılabileceğini söyliyebiliriz. Genu varum ya da genu valgum deformitesine sahip hastalar değerlendirilirken kemik metabolizma parametlerinin mutlaka sorgulanması gerektiğine öneriyoruz. Anahtar Kelime: Genu varum, Genu valgum, Kemik metabolizma parametreleri

Lower extremity coronal plane angulations are common in children. Studies show that bone metabolism parameters such as vitamin D, calcium (Ca), parathyroid hormone (PTH), magnesium (Mg) and alkaline phosphatase (ALP) should be questioned together with radiography when determining the diagnosis and treatment method in children with genu varum or valgus. The aim of this thesis is to investigate the relationship between pediatric patients with genu varum or genu valgum deformity and bone metabolism parameters. Forty-five patients who were admitted to the orthopedic outpatient clinic with the diagnosis of genu varum and genu valgum and whose parameters such as vitamin D, Ca, PTH, Mg and ALP were studied were included in the study. For this purpose, patient files, X-RAY graphs in the picture archiving communication systems (PACS), orthoroentgenograms were used. In the analysis of the data, Chi-square analysis, Shapiro-Wilk test, Student t test, Pearson correlation analysis were used. SPSS 22 package program was used in the analysis of the data. The significance value was taken as p< 0.05. While 44 (97.8%) of the patients are bilateral, only one (2.2%) is unilateral. Genu varum was observed in 17 (85%) of the girls and 19 (76%) of the boys. The mean age of those diagnosed with genu varum (4.3 ± 4.8) was found to be significantly lower than the average age of patients diagnosed with genu valgum (11.9 ± 4.1) (p <0.001). Ca (mg / dl) among disease diagnoses, It was determined that there was no significant difference in terms of vitamin D (mcg/L), PTH (pg / mL), ALP (U / L) and Mg (mg / dl) (p> 0.05) Ca (mg / dl) and PTH (pg / mL) was found to be negatively significant. A significant positive correlation was found between PTH (pg / mL) and ALP (U / L). Ca value of 44 (97.8%) patients, vitamin D value of 23 (51.1%), PTH value of 33 (73.3%), ALP value of 2 (4.4%) and The Mg values of 43 (95.6%) were found to be normal. As a result; Significant changes in bone metabolism parameters were found in most pediatric patients with genu varum or genu valgum deformity. We can say that especially ALP can be used as a screening test in the upcoming years. We recommend that bone metabolism parameters should be questioned when evaluating patients with genu varum or genu valgum deformity. Keywords: Genu varum, Genu valgum, Bone metabolism parameters
Evaluation of serum calcium, parathormone, vitamin D, alkalen phosphatase, growth hormone, magnesium in pediatric patients with genu varum and valgus deformity
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji