REGİO ANTEBRACHİİ ANTERİOR'A AİT SUPERFİCİAL VENLERİN TİPLENDİRİLMESİ - PERİLİOĞLU, AHMET ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Regio antebrachii anterior'da vena (v) basilica, v. cephalica ve v. mediana antebrachii isimleri venler bulunmaktadır. Bu bölgede derinin ince ve venlerin yüzeysel olması nedeniyle diseksiyonla seyrinin tespiti zor olabilmektedir. Bu nedenle yapılan araştırmada damar içi uygulamaları ve venlerin tespitini kolaylaştırabilmek için regio antebrachii anterior'da yer alan venelerin tiplendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi' ne başvuran bireyler arasından, basit tesadüfi örnekleme metodu ile seçilen 100 kadın ve 100 erkek hastanın sağ ve sol kolları olmak üzere toplam 400 kolda yer alan ven tipleri incelenmiştir. İncelemede, venlerin daha iyi görüntülenebilmesi amacıyla kola turnike uygulanmış ve damar görüntüleme cihazı ile veriler toplanmıştır. Regio antebrachii anterior' da yer alan venler anastomoz şekillerine göre gruplandırılmış ve ardından sağ ve sol kola ait bütüncül tipler tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda v. mediana antebrachii'nin sağ kolda %78 oranında "i" tip, sol kolda ise %70,5 oranında "i" tip olduğu ve bu ven tipinin tüm bireylerde en yüksek düzeyde görülen ven tipi olduğu belirlenmiştir. Hem erkek hem de kadın katılımcılarda sırasıyla en fazla "i" tip venler gözlenmiştir. Çalışmamızda erkeklerde v. mediana antebrachii'nin sağ kolda (%82) ve sol kolda (%69) kadınlarda ise sağ kolda (%74) ve sol kolda (%72) en fazla "i" tip venler gözlenmiştir. Bütüncül tipleme sonucunda ise erkeklerde sağ kolda %12,5 "yii" ve sol kolda %8,0 "yiy" ven tip; kadınlara ise sağ kolda %12 "yii" ve sol kolda ise %8,5 "yii" ven tipi gözlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre sağ ve sol kol üzerindeki ven tiplerinin anlamlı olarak farklılaşmadığı yapılan araştırma sonucunda belirlenmiştir.

There are named veins vena (v) basilica, v. cephalica and v. mediana antebrachii in the regio antebrachii anterior. Since the skin is thin and the veins are superficial in this region, it may be difficult to determine its course by dissection. In this study, vein types in this region were examined in order to facilitate the detection of veins in the anterior forearm region. For this purpose, the vein types in a total of 400 arms, including the right and left arms of 100 female and 100 male patients, whose simple random sampling method was selected among individuals who applied to the Fırat University Hospital Emergency Service, were examined. In the measurements, a tourniquet was applied to the arm in order to better visualize the veins and data were collected with a vein imaging device. The veins in the anterior forearm were grouped according to their anastomosis shapes, and then the holistic types of the right and left arm were determined. As a result of the research, v. mediana antebrachii was found to be "i" type at a rate of 78% in the right arm and "i" type at a rate of 70.5% in the left arm, and this vein type was found to be the most common type of vein in all individuals. "i" type veins were observed the most in both male and female participants, respectively. In men v. mediana antebrachii in the right arm (82%) and left arm (69%); In women, the most "i" type veins were observed in the right arm (74%) and left arm (72%). As a result of holistic typing, 12.5% "yii" vein type in the right arm and 8.0% "eiy" vein type in the left arm in men; In women, 12% "yii" vein type was observed in the right arm and 8.5% "yii" vein type was observed in the left arm. As a result of the research, it was determined that the vein types on the right and left arm did not differ significantly according to the gender variable.
Typing of regio anthebrachii anterior superficial veins
Keywords: Anatomi