DERVİŞ ZAİM SİNEMASINDA KURGU - ÖZEL, TEVFİK KEMAL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Sinemanın doğuşu ile birlikte kurgu, sinemanın sanatı olmuştur. Sinemanın ilk yıllarıyla beraber kurgu da paralel olarak gelişimini göstermiştir. Bu bağlamda kurguya ilişkin çeşitli kuramcıların kuramları ile birlikte kurgu sürekli olarak gelişmiştir. Sinemanın ve kurgunun bu denli gelişimi ile ortaya çıkan "Auteur" kavramı sinemaya ayrı bir bakış açısı kazandırmıştır. "Auteur" kavramı ile yeni ve genç yönetmenler bağımsız sinema veya yönetmen sineması adı altında filmler üretmeye başlamışlar ve Yeşilçam döneminin ardından Türk sinemasında da bu etkileşim kendini göstermiştir. Yönetmen sineması olarak nitelendirilen bağımsız sinema bağlamında Derviş Zaim, sinema yapmaya ilişkin kaygıları taşıyan yönetmenlerden birisi olmuş ve Derviş Zaim Sineması'nı ortaya çıkarmıştır. Derviş Zaim'in tüm filmleri ulusal ve uluslararası ödüller almıştır. Hikâyesindeki dramatik gücünün ve oyuncu yönetiminin yanı sıra kurgu tekniğinin de önemli olduğu varsayılabilirdir. Bu bağlamda Derviş Zaim sineması sinemasal anlam yaratma aracı olarak kurgunun kullanımı incelenerek Derviş Zaim ve Türk Sineması'nda kurgunun kullanımı ile ilgili çalışmalara akademik katkı sağlayacak ve ileride yapılacak olan akademik çalışmalar için de kaynak olanağı düşünülmektedir.

With the birth of cinema, fiction became the art of cinema. With the early years of cinema, fiction has developed in parallel. In this context, fiction has continuously improved with the theories of various theorists related to fiction. The concept of "Auteur", which emerged with such the development of cinema and fiction, has given cinema a different perspective. With the concept of "Auteur", new and young directors started to produce films under the name of independent cinema or director's cinema, and this interaction also manifested itself in Turkish cinema after the Yesilçam period. In the context of independent cinema, which is described as director's cinema, Derviş Zaim became one of the directors who had concerns about making cinema and created Derviş Zaim Cinema. All of Derviş Zaim's films have received national and international awards. It can be assumed that the dramatic power and player management in his story, as well as the technique of fiction, are important. In this context, derviş Zaim cinema will contribute academically to studies related to the use of fiction in Dervis Zaim and Turkish Cinema by examining the use of fiction as a means of creating cinematic meaning, and the possibility of funding for future academic studies is also considered.
Editing in Derviş Zaim's cinema
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları