İNSAN İRADESİ VE KADER İLİŞKİSİ - ALTUNCU, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kader konusu, İslam düşünce sistemi içerisinde en çok tartışılan konulardan birisidir. Diğer toplum ve inançlarda da üzerinde düşünülen kader konusu hakkında oldukça farklı fikirler ileri sürülmüştür.Kader konusu birçok kavramla birlikte ele alınmıştır. Bu kavramların en önemlilerinden birisi ise iradedir. Kaderin insan iradesine bir etkisinin olup olmadığı düşünülmüş ve bunun hakkında farklı fikirler ileri sürülmüştür. Bazıları insanın kader karşısında herhangi bir şekilde hareket alanının olmadığını, kişinin bütün fiillerinde mecbur olduğunu söylerken kaderin olmadığını, bazıları da insanın fiillerinde tamamen özgür olduğunu söyleyen görüşler ortaya çıkmıştır. Halbuki Allah'ın ilminde bulunan bilgilerin insanlar tarafından bilinmemesi, herhangi bir zorlayıcılığı ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte, insan iradesinin ve fiillerinin güç yetiremeyeceği durumlar da meydana gelmektedir.Kader hakkında Kur'an ve sünnete uygun olarak ortaya çıkan görüşlerin tutarlılığı akıl ve mantık açısından da oldukça uygundur. Diğer aşırı görüşlerin ise aslında siyasi kargaşa ortamından beslendiği görülür. Kader konusunun insan iradesi açısından ele alınması konunun anlaşılmasına oldukça fayda sağlayacaktır.

The fate of the Islamic ideas in the system is one of the most debated issues. The other society and faith thought to be on the fate of the different ideas advanced argued.Fate of the many concepts are discussed together. This is one of the most important concepts of the will. Whether there is an effect of the will of destiny, of human thought and different ideas about how it has been suggested. Some of the area of action is not any way in the face of human?s destiny, the person is compelled to say that all the verb, not fate, arose from the opinions of people saying that the verb is completely free. However, the information found by God, known by the people, eliminating any obligation. Acts of human can?t be prevented, however cases ocur.Quran and Sunnah in accordance with emerging ideas about fate of reason and logic in terms of consistency is very convenient. Other extreme views is fed by the media on the political turmoil. Understanding of the subject matter to be addressed in terms of the human fate rather will be beneficial.
The human decision and fate connection
Keywords: Din