Bazı tarımsal ve endüstriyel atıkların Pleurotus spp. üretiminde kompost olarak değerlendirilmesi - Akyüz, Mehmet; Kırbağ, Sevda (My University, 2009)
Bu çalışmada; Pleurotus spp. (P. eryngii, P. ostreatus, P. sajor-caju ve P. eryngii var. ferulae) kültürü için lokal tarımsal ve endüstriyel atıkların kullanılabilme olanakları araştırılmıştır. Ana kültürün çoğaltılmasında; %2 malt-ekstrakts agar, tohumluk misel (spawn) üretiminde ise buğday taneleri kullanılmıştır. Şapka oluşumu için substrat olarak; buğday sapı (BS), pamuk sapı (PS), mısır sapı (MS), pirinç kepeği (PK), mercimek atığı (MA), fasülye sapı (FS), soya sapı (SS) ve deri atığı (DA) kullanılmıştır. Misel gelişimi; en kısa süre ortalama 10 gün ile P. eryngii'nin BS-FS (1:1) + %5 PK ortamında, en uzun süre 15 günle P. eryngii var. ferulae'nin BS-PS (1:1) + %5 PK ortamında elde edilmiştir. Primordium oluşumunda; en kısa süre 28 gün olarak P. ostreatus'un BS-SS (1:1) + %5 PK ortamında, en uzun süre 103 gün ile P. eryngii var. ferulae'nin BS-PS (1:1) + %5 PK ortamında saptanmıştır. Hasat süresi; en erken 33 gün ile P. sajor-caju'nun BS-MS (1:1) + %5 MA ortamında, en uzun süre 116 gün olarak P. eryngii var. ferulae'nin BS-PS (1:1) + %5 PK ortamında gözlenmiştir. En düşük verim (%70 nem içeren 100 g kompostta), 15 g olarak P. eryngii'nin BS + %5 DA ortamında, en yüksek verim ise 22 g ile P. eryngii'nin BS-FS (1:1) + %5 PK ortamında elde edilmiştir. Sonuç olarak; lokal tarımsal ve endüstriyel atıklar Pleurotus spp. kültüründe kolaylıkla kullanılabildiği saptanmıştır.
Keywords: Kültivasyon; mantar; bitkisel ürün artıkları; atık değerlendirme; tarımsal atıklar; atık yönetimi; Agaricales; sanayi atıkları; tabakhane atıkları; post; kompostlar; Pleurotus