İLKÖĞRETİM FEN VE TEKNOLOJİN DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YAPILANDIRMACI ÖĞRETMEN ROLLERİNİ YERİNE GETİRME DÜZEYLERİ - KOÇ, BELGİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırma, ilköğretim fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin yapılandırmacı öğretmen rollerini yerine getirme düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Kilis il merkezinde ve ilçelerinde Milli Eğitime bağlı ilköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersine giren sınıf öğretmenleri ile 6., 7. ve 8. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretmenleri oluşturmaktadır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmenlerin yapılandırmacı öğretmen rollerini yerine getirme düzeylerini belirlemek amacıyla veri toplama aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen veri toplama aracının geçerlilik ve güvenirliğini sağlamak amacıyla 2009 yılı itibariyle Kilis il merkezinde ve ilçelerinde fen ve teknoloji dersi okutan 108 öğretmene ön uygulama yapılmıştır. Daha sonra uzman görüşleri de alınarak son hali verilen anket formu 2008?2009 öğretim yılında Kilis il merkezindeki ve ilçelerindeki 132 ilköğretim fen ve teknoloji dersi öğretmenine araştırmacı tarafından uygulanmıştır.Öğretmenlerin hangi düzeyde yapılandırmacı öğretmen rollerini yerine getirdikleri yüzde, frekans ve aritmetik ortalama ile belirlenmiştir. Öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, branş, fen bilgisi laboratuarı ve teknoloji sınıfı açısından görüşleri değerlendirilmiştir. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS çözümlenmiştir. Anlamlılık testlerinde 0,05 düzeyi esas alınmıştır.Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, Fen ve teknoloji dersi, Öğretmen

This research was made to determine in the levels of fulfilling the constructive teacher roles of the elementary school science and technology teachers. The context of this research consist of teachers working in the 4th and 5th classes in the city center of Kilis and in the towns and the class teacher who teach science and technology and teh science and technology teachers teaching in the 6th , 7th and 8th classes.Scanning model is used in the research collecting data instrument was developed to determine the levels of fulfilling the constructive teacher roles. To provide the avability and reliability of the data instrument developed, the first application was given to 108 teachers who teach science and technology subject in the city center of Kilis and in its towns in 2009. Later, the survey which was given the lastest from after asking the views of the experts was applied to 132 elementary school science and technology teachers by an researcher in the city center of Kilis and its town in 2008-2009 teaching year.The fact that to what extent the teachers fulfilled their constructive teacher role was determined through percentage, frequency and aritmetic avarage. The views of the teachers were evaluated according to their sex, seniority and branch and science laboratory and technology classes. The data obtained from the survey forms was analyised SPSS. In the meaning tests, the level of 0.05 eas taken as a base.Key Words: Constructive Approach, Science and Technology Subject, Teacher.
The levels of fulfilling the constructive teacher roles of the elementary schools science and technology teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim