Seçim vaatleri ve seçmen tercihi: 2024 Yerel Seçimleri Elazığ örneği - Kilimci, Can (Fırat Üniveristesi, 2026)
Yerel seçimlerde seçmen tercihi, genel seçimlere kıyasla daha görünür biçimde yerel hizmet performansı ve somut gündelik ihtiyaçlar üzerinden kurulmaktadır. Bu kapsamda seçim vaatleri, yalnızca kampanya söyleminin bir unsuru değil; seçmenin aday/parti değerlendirmesinde hizmet üretme kapasitesi, uygulanabilirlik ve yerel sorun çözme vaadi üzerinden işleyen bir ikna aracıdır. Elazığ örneğinde şehircilik, sosyal hizmetler ve ekonomik destekler gibi doğrudan yaşam kalitesine temas eden vaatlerin, seçmenlerin oy verme kararında anlamlı bir referans çerçevesi oluşturduğu görülmektedir. Bununla birlikte vaat–tercih ilişkisinin yalnızca vaat içeriği ile açıklanması yeterli değildir. Seçmen açısından vaatlerin inandırıcılığı ve bu inandırıcılığı besleyen "güven" boyutu, yerel seçimlerde karar verme sürecinin kritik bir bileşeni olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, 2024 yerel seçimleri bağlamında Elazığ örneğinde seçim vaatlerinin seçmen tercihi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışmada vaatler, içerik alanlarının yanı sıra vaatlerin güvenilir bulunması ekseninde de ele alınmış; oy tercihi grupları arasında bu algının nasıl farklılaştığı test edilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmı nicel desende yürütülmüş; veri toplama aracı olarak iki bölümlü (sosyo-demografik bilgiler ve vaat algıları) anket formu kullanılmıştır. Evren, 2024 yerel seçimleri öncesinde Elazığ il sınırları içinde yaşayan seçmenler olarak belirlenmiş; tesadüfi örnekleme ile toplanan verilerde toplam N=1.111 katılımcıya ulaşılmış, oy tercihi sorusunda 1 eksik yanıt nedeniyle ilgili analizler geçerli n=1.110 üzerinden yapılmıştır. Örneklemin, yaklaşık 430.000 kişilik evren için %95 güven düzeyinde yaklaşık %3 hata payı ile temsil gücü sağladığı belirtilmiştir. Bulgular, vaat gruplarının (H1–H5) tamamında oy tercihi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte etki büyüklüklerinin küçük düzeyde seyretmesi, seçmenler arasında keskin bir ayrışmadan çok "sınırlı fakat tutarlı" bir farklılaşma olduğuna işaret etmektedir. Sonuç olarak çalışma, yerel seçimlerde seçmen tercihlerinin parti aidiyeti ve ideolojik yönelimlerle birlikte; vaatlerin alanı (şehircilik, sosyal, ekonomik, yönetim anlayışı) ve özellikle vaatlerin güvenilirliği üzerinden de anlamlı biçimde şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, yerel seçimlerde seçim vaatlerinin yalnızca kampanya söylemi olarak değil, seçmenlerin karar süreçlerinde dikkate aldığı önemli bir değerlendirme ölçütü olduğunu göstermektedir.

In local elections, voter preference is formed more visibly through local service performance and concrete everyday needs compared to general elections. In this context, electoral promises are not merely elements of campaign discourse; they function as persuasive instruments in voters' candidate/party evaluations through the capacity to deliver services, feasibility, and commitment to solving local problems. In the case of Elazığ, promises that directly affect quality of life—such as urban development, social services, and economic supports—appear to provide a meaningful frame of reference in voters' voting decisions. However, explaining the promise–preference relationship solely through promise content is not sufficient. From the voter's perspective, the credibility of promises and the dimension of "trust" that sustains this credibility emerge as critical components of decision-making in local elections. This study aims to examine the impact of election promises on voter preference in Elazığ, within the context of the 2024 local elections. Therefore, in this study, promises were addressed not only in terms of their content domains but also with respect to being perceived as credible, and it was tested how this perception differs across voting-preference groups. The empirical part of the research was conducted within a quantitative design, using a two-part questionnaire (socio-demographic information and perceptions of electoral promises) as the data collection instrument. The population was defined as voters residing within the provincial boundaries of Elazığ prior to the 2024 local elections. Data collected through random sampling reached a total of N=1,111 participants; due to one missing response to the voting-preference question, the relevant analyses were conducted on valid n=1,110 cases. It was stated that the sample provides representational power for a population of approximately 430,000 with a 95% confidence level and an estimated margin of error of about 3%. The findings show statistically significant differences among voting-preference groups across all promise categories (H1–H5). Nevertheless, the small magnitude of effect sizes indicates a "limited but consistent" differentiation rather than a sharp polarization among voters. Overall, the study reveals that voter preferences in local elections are shaped not only by party identification and ideological orientations, but also meaningfully by the domains of promises (urban development, social, economic, and governance-related promises) and, in particular, by the perceived credibility of these promises. These findings demonstrate that in local elections, election promises are not merely campaign rhetoric but also an important evaluation criterion in voters decision-making processes.
Election promises and voter choice: The case of The 2024 Local Elections in Elaziğ
Keywords: İletişim Bilimleri; Siyasal Bilimler; Kamu Yönetimi