Akıllı Turizm Için Yenilikçi Derin Öğrenme Ve Hedef Tabanlı Duygu Analizi Yönteminin Geliştirilmesi - Salur, Mehmet Umut; Aydin, İlhan; Jamous, Maen; Kiki, Metin Tarık; Kutan, Mehmet (My University, 2021)
Günümüzde çoğu insan tarafından sosyal medya uygulamaları (Twitter, TripAdvisor, Facebook vb.) kullanılmaktadır. İnsanlar bu uygulamalar aracılığıyla bir ürün veya hizmet hakkındaki duygu ve düşüncelerini diğer kişilerle paylaşmaktadırlar. Seyahat eden ziyaretçilerin bir turizm merkezi hakkındaki düşünceleri diğer insanların bu merkezi ziyaret etme kararları üzerinde etki oluşturmaktadır. Hedef tabanlı duygu analizinde (HTDA) bir ziyaretçi yorumu doğrudan olumlu veya olumsuz sınıflandırmak yerine yorum içerisindeki her özellik (hedef terim) için ayrı duygu skoru hesaplaması yapılmaktadır. Bu bir ziyaretçinin turizm merkezinin hangi olanağından veya hizmetinden memnun kalıp kalmadığını belirlemek için etkili bir yöntem olmaktadır. Ziyaretçi yorumları doğrultusunda turizm merkezlerinin iyileştirilmesi ekonomik ve kültürel kazanç sağlayacaktır. Bu projede Türkiye?deki Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nde bulunan 35 turizm merkezi hakkında Twitter ve TripAdvisor sosyal medya platformlarından paylaşılan Türkçe ve İngilizce ziyaretçi yorumlarını HTDA ve derin öğrenme ile analiz eden ve her turizm merkezi hakkında hedef terim-duygu raporu oluşturan bir akıllı turizm sistemi geliştirilmiştir. Turizm merkezlerine ait hedef terim-duygu raporlarının turizm merkezleri yetkililerine sunulması için akıllı turizm web portalı yazılımı geliştirilmiştir. Proje kapsamında 35 turizm merkezine ait ziyaretçi yorumlarından her turizm merkezi için hedef terimler manuel olarak çıkartılmış ve hedef terimler olumlu, olumsuz ve belirsiz olarak etiketlenmiştir. Türkçe HTDA çalışmaları için yeni bir veri kümesi oluşturulmuştur. Projede HTDA?nın iki alt görevi olan hedef terimlerin çıkarılması (HTÇ) ve hedef terimlerin sınıflandırılması (HTS) için yeni yöntemler geliştirilmiştir. HTÇ alt görevi için topluluk tabanlı denetimsiz öğrenme yaklaşımı tabanlı bir yöntem geliştirilmiştir. HTS alt görevi için ise derin özellik çıkarımı tabanlı duygu sınıflandırma modeli geliştirilmiştir. HTÇ ve HTS görevlerindeki yöntemler yardımıyla turizm merkezleri ziyaretçi yorumları değerlendirilmiştir. Geliştirilen proje web portalı üzerinden her turizm merkezi için oluşturulan hedef terim-duygu raporları turizm merkezi yetkilileriyle paylaşılmıştır. Bu portal kullanımıyla turizm merkezi yetkilileri ziyaretçilerin deneyimleri doğrultusunda turizm merkezlerinin güçlü ve zayıf yönlerini izleyebilmektedir.
01.08.2021
Keywords: Derin Öğrenme; Akıllı Turizm; Hedef Tabanlı Duygu Analizi; Hedef Terim Çıkarma; Duygu Sınıflandırma