Demografik Özelliklerin Öğrencilerin Akademik Başarısı Üzerindeki Etkisi - Deniz, Serkan; Akpınar, Burhan (Ahmet KARA, 2026)
Bu çalışmanın amacı ilkokul öğrencilerinin demografik özelliklerine göre akademik başarı seviyelerinin anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Tarama modelinin kullanıldığı çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formundan ve öğrencilerin karne notlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Adıyaman’daki ilkokul 4. sınıf öğrencileri, araştırmanın örneklemini ise evrenden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş olan 137 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına öğrencilerin ağırlıklı puan ortalamaları arasında; cinsiyet değişkenine göre kız öğrenciler lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Kardeş sayısı ve anne eğitim düzeyi değişkenlerine göre öğrencilerin akademik başarı seviyeleri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Baba eğitim düzeyi değişkenine göre baba eğitim düzeyi yüksek olanlar lehine anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Anne mesleği değişkenine göre annesi öğretmen olanlar lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir. Baba mesleği değişkenine göre babası memur ve öğretmen olanlar lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Gelir düzeyi değişkenine göre geliri yüksek olanlar lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Araştırma sonuçlarından hareketle öğretim sürecinin cinsiyete dayalı kalıp yargılardan arındırılmış olarak her iki cinsiyetin de öğrenme stillerine hitap edecek şekilde yürütülmesi önerilmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar tarafından öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip olan sosyoekonomik farklılıkların azaltılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Düşük gelir düzeyine sahip olan ailelere maddi destek sağlanması, başta babalar olmak üzere ebeveynlerin eğitim seviyelerini yükseltmeye ve onlara meslek edindirmeye yönelik projelerin başlatılması önerilmektedir.
The Effect of Demographic Characteristics on Students' Academic Achievement
Keywords: Akademik başarı; Sosyo-ekonomik düzey; Demografik özellikler