MİNİMUM MİKTARDA YAĞLAMA YÖNTEMİNİN AISI 304 PASLANMAZ ÇELİĞİN İŞLENEBİLİRLİĞİNE ETKİSİ - BUYRUK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2017)
Talaşlı imalatta kesme sıvılarının içerikleri ve uygulama yöntemleri, soğutma, yağ-lama ve çıkan talaşın uzaklaştırılması gibi fonksiyonları bakımından oldukça önem arz et-mektedir. Ancak kullanılan kesme sıvıları insan sağlığı, çevre kirliliği ve gerek temin maliyeti gerekse kullanılan kesme sıvısının geri dönüşümü maliyet açısından problemler oluş-turmaktadır. Bu yüzden son yıllarda kesme sıvılarının içerikleri ve azaltılması yönünde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, minimum miktarda yağlama yönteminin AISI 304 paslanmaz çeliğin işlenebilirliğine etkisi kuru, geleneksel soğutma sıvılı ve minimum miktarda yağlama yöntemi olmak üzere 3 farklı soğutma yöntemle karşılaştırılarak incelenmiştir. Deneylerde literatüre uygun olarak kesme hızı (V =125, 150, 175 m/dk); ilerleme miktarı (f =0.1, 0.15, 0.2 mm/dev) ve talaş derinliği (a = 0.75, 1.0, 1.25 mm) gibi seçilerek yüzey kalitesine ve takım aşınmasına etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak her üç yöntemde de yüzey kalitesi bakımından beklenen sonuçlar alınmasına rağmen takım aşınması ve kesme sıvısı tüketiminin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. ve soğutma tekniklerinin ortalama yüzey pürüzlülüğü, takım aşınması, talaş sı-vanması üzerindeki etkileri deneysel olarak çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yağlama yöntemleri, Yüzey pürüzlülüğü, Kesici takım, Ke-sici takım aşınması

The effect of minimum quantity lubricating method on machinability of AISI 304 stainless steel In machining industries, the types and usage method of cutting fluids have a crucial importance among machining parameters due to their lubrication, cooling and chip removal properties. However use of the cuting fluid has become more problematic in terms of employee health, environmental pollution and lubricant costs. Thus , in last years the content and minimalization of usage of cutting fluids heva been reserach subjects. In this study, the effect minumum quantity lubrication method on machinability of AISI 304 stainless steel were investigated in terms of three different cooling methods namely, dry, conventional wet end MQL experimentally. In experments, cutting speed (V =125, 150, 175 m/min), feed rate (f =0.1, 0.15, 0.2 mm/rev) and depth of cut (a = 0.75, 1.0, 1.25 mm) were choosen based on related literature and the relative effects of these parameters were evaluated on surface quality and tool wear. Consequently, although similar results were observed in three cooling methods in trems of surface quality too, tool wear and the consumption of cutting fluid decreased in minumum quantity lubrication method significantly Key Words: Lubrication methods, Surface roughness, Cutting tool, Cutting tool wear
The effect of minimum quantity lubricating method on machinability of AISI 304 stainless steel
Keywords: Makine Mühendisliği