144 NUMARALI (1805/1806-1806/1807 M.) (1220-1221 H.) BEŞİKTAŞ ŞER'İYYE SİCİLİ - YENEROĞLU, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Şer'iyye sicilleri Türk Tarihinin en önemli kaynaklarındandır. Çünkü bu kaynaklar dönemin sosyal yapısı, ticari hayatı, devletin siyasi, askeri ve iktisadi yapısı hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. Bu araştırma da aslı İstanbul'daki Müftülük Arşivinde olan 144 Numaralı (1805/1806-1806/1807 M.Tarihli) Beşiktaş Şer'iyye Sicillerini çevirmeye çalıştık. Çalışmamız toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Osmanlıda kadılık müessesi verildi. İkinci bölümde şer'iyye sicillerinin tanımı, önemi ve ihtiva ettiği belge çeşitleri incelendi. Üçüncü bölümde kısaca belge özetleri verildi. Dördüncü bölümde de belgelerin çevirisi yapıldı. Bu çalışmadaki toplam 329 belgenin içeriğinde ferman, berat, hüccet, i'lâm, ma'ruz, mürasele gibi konular bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Beşiktaş, Şer'iyye Sicilleri, kadı, Sicil

Shar'iyyah Register are the most important sources in Turkish history. Because these resources are given a variety of information about the social structure of the period, the commercial life, political, military and economic structure of the state. We tried to translate 144 numbered (1805/1806-1806/1807 M.) (1220-1221 H.) Beşiktaş shar'iyyah register which is its original in İstanbul Mufti. Our study consists of four parts. In the first chapter, he was given the kadılık institution in the Ottoman Empire. In the second chapter We examined the definition, importance and document types of shar'iyyah register. In the third chapter we were given a brief summary. We were made the translation of the documents in the fourth section. In this study, in the content of the document in total 329 exists issues such as edicts, warrants, hüccet, i'lâm, ma'ruz, mürasele.
144 numbered (1805/1806-1806/1807 M.) (1220-1221 H.) Beşiktaş Shar'iyyah register
Keywords: Tarih