Veliye Yönelik Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi - Erol, Yusuf Celal; Turhan, Muhammed (Fırat University, 2018)
Velilere yönelik paylaşılan liderlik algısı ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir şekilde geliştirilmesi amaçlanan bu çalışmada, yapılan literatür taraması sonucu 33 önermelik madde havuzu oluşturulmuş, 6 önerme uzman görüşü sonucu madde havuzundan çıkarılmıştır. 27 maddelik anket formu Elazığ ili ortaokullarında öğrenim gören 409 öğrencinin velisine uygulanmıştır.  Yapılan Açımlayıcı Faktör analizi sonucu 4 madde anket formundan çıkarılmış ve Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda, modelin uyum iyiliği istatistiklerinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılığının da yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, geliştirilen ölçeğin, velilerin paylaşılan liderlikle ilgili algılarını ölçmek için yeterli psikometrik özelliklere sahip olduğuna karar verilmiştir.