ASPİR YAĞINDAN BİYO-YAKIT ÜRETİMİ VE BİR DİZEL MOTORUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - AYDIN, SELMAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde yakıt kaynağı olarak kullanılan petrol rezervleri azalmakta yakın bir gelecekte tükeneceği belirtilmektedir. Bununla beraber son zamanlarda yaşanan petrol krizleri ve azaltılması hedeflenen egzoz emisyon sınır değerleri nedeni ile alternatif motor yakıtı arayışları araştırmacıları petrol kökenli olmayan yeni enerji kaynaklarına yöneltmiştir.Bu enerji kaynakları içinden tohum bitkilerinden elde edilen bitkisel yağlar, motor performansı ve emisyonlarının petrol kökenli yakıtlara yakın olması ve yenilenebilir olmalarından dolayı dizel motor yakıtı alternatifi olarak gündeme gelmiştir.Bu çalışmada aspir yağından yeniden esterleşme yöntemi ile aspir yağı metil esteri üretilmiş olup üretilen biyo-yakıtın(biyodizel) normal dizel yakıtı ile %5 (B5), %20(B20) ve %50(B50) oranlarında karıştırılarak yakıtların fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir.Elde edilen B5, B20, B50 karışımları tek silindirli bir dizel motorunda test edilmiş olup, motorun tam gaz değişik devir sayılarında motor performansı ve egzoz emisyonları açısından dizel yakıtı ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir.

In the present, the petroleum reservoir that is used as fuel source is reported to be used up in the near future. Besides, due to recent petroleum crises and targeted exhaust emission reduction to the regulated limits, alternative engine fuel research derived scientist to find new and non-petroleum energy sources. Since the vegetable oil obtained from their seeds have the similar engine performance and emissions values to the petroleum based fuel, they came up as an alternative to diesel fuel.In this study, safflower oil methyl ester was obtained from safflower seeds by the transesterification process and the obtained biofuel was mixed with normal diesel fuel by volume of 5%(B5), 20%(B20) and 50%(B50), then the physical and chemical properties were identified.He obtained B5, B20, B50 fuel blends and standard diesel fuel were tested in a single cylinder diesel engine to experimentally research and compare the engine performance and exhaust emission results of biofuels with standard diesel fuel.Keywords: Diesel Engine, Safflower Oil Methyl Ester, Biofuels, Performance, Emissions
Biofuel production from safflower oil and research its usability in a diesel engine
Keywords: Enerji