GEBE KADINLARDA GENİTAL B GRUBU STREPTOKOK KOLONİZASYONU VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIĞININ ARAŞTIRILMASI - KEÇEBAŞ, AHMET ALPTEKİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Özet B grubu streptokoklar, vücudun çeşitli bölgelerinde doğal flora elamanı olarak bulunurlar. Özellikle vajinal kolonizasyonlan ile ciddi genitoüriner infeksiyonlara; doğum sırasında bebeğe bulaşarak, menenjit, bakteriyemi ve sepsis gibi hayatı tehdit eden tablolara yol açabilmeleri nedeniyle insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedirler. Yakın tarihlerde Elazığ bölgesinde gebe kadınlarda vajinal B grubu streptokok taşıyıcılığı ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadu*. Bölgemizdeki gebe kadınların vajinal B grubu streptokok taşıyıcılığının ve antibiyotik duyarlılığının saptanmasının amaçlandığı bu çalışmaya 200 kadın dahil edilmiştir. Toplam olarak 19 (%9.5) kadında klasik bakteriyolojik yöntemlerle Streptococcus agalactia izole edilmiştir. Soyutlanan B grubu streptokokların penisilin, ampisilin, sefotaksim, seftriakson, kloramfenikol, klindamisin, eritromisin ve vankomisin duyarlılıkları disk difuzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Buna göre suşlann tümü; penisilin, ampisilin, sefotaksim, seftriakson ve vankomisine duyarlı; %73.4 oranında kloramfenikole, %68.4 oranında klindamisin ve eritromisine duyarlı olarak saptanmıştır. Literatürde bildirilen çalışmaların sonuçlan ile karşılaştırıldığında elde edilen vajinal B grubu streptokok taşıyıcılığının yüksek oranlarda olmaması ve izole edilen S. agalactia suşlarmda beta-laktam direncinin gözlenmemesi olumlu karşılanmıştır. Bazı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de gebe kadınlarda vajinal B grubu streptokok taramasının rutin olarak yapılması ve saptanan pozitif olguların tedavisi yenidoğan infeksiyonlanmn önlenmesi açısından iyi bir yaklaşım olacaktır. Anahtar Kelimeler Streptococcus agalactia, genito üriner infeksiyonlar, vajinal kültür, yenidoğan infeksiyonlan, antibiyotik duyarlılığı.

Investigation of Vaginal colonization and Antibiotic Susceptibility test Group B Streptococci in Pregnant Women Summary Group B streptococci are regarding as a normal member of various body flora. They cause serious genitourinary infections in women, life-threatening conditions such as meningitis, bacteremia and sepsis in newborns by acquiring bacteria during birth. On the other hand, there hasn't been any study that documents current prevalence of vaginal group B streptococci carriage among women in Elazig region, in recent years. This study was designed for determination of the vaginal group B streptococci prevelance among third trimester pregnant women within Elazig region. Two hundred pregnant women were included in to the study. Streptococcus agalactia was isolated from total 19 (9.5%) women's vaginal culture using with classic bacteriologic methods. Penicilin, ampicillin, cefotaxim, ceftriaxon, chloramphenicol, clindamycin, erytromycin, and vancomycin susceptibilities of the isolated group B streptococci were carried out with standardized disk-diffussion technique. Among the isolates, penicilin, ampicillin, cefotaxim, ceftriaxon and vancomycin were found as 100%; chloramphenicol 73.4%, clindamycin and erytromycin 68.4% susceptible. While our results are compared with the results of the other studies in the literature, we have concluded that it is hopeful about the prevelance of vaginal group B streptococci is not too high and the lack of beta-lactam resistance in isolated S. agalactia strains. As already proceeded in some developed countries, it will be benefit for our country, too, pregnant women should routinely be screened for vaginal B group streptococci carriage and the positive cases should be treated promptly. Key Words: Streptococcus agalactia, genito urinary infections, vaginal culture, infections of newborns, antibiotic susceptibility.
Investigation of vaginal colonization and antibiotic susceptibility test group B streptococci in pregnant women
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology