TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜN ELEKTRONİK TİCARETE YANSIMALARI: BANKA ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA (DİYARBAKIR ÖRNEĞİ) - BABAOĞLU, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Tüketim kelimesi sonu gelmeyen istek, arzu ve ihtiyaçların miras yoluyla yeni nesillere aktarımına dayalı kültür kavramıyla iç içe geçmiş bir bütünlüktedir. Bu bütünlük teknolojik yeniliklerle tüketim alışkanlığını bir kültür olarak yansıtmaktadır. Dijitalleşme sürecinde tüketim kültürünün yeni alışkanlığı olarak "elektronik" kavramı, ticaret modelini kökten değiştirirken ticaretin "e" hali yani "Elektronik Ticaret" oluşturulmaktadır. Bu bağlamda söz konusu çalışma tüketicilerin tüketim davranışlarının elektronik ticarete olan yansımalarını amaçlamaktadır. Dijitalleşme sürecinde tüketim davranışlarını yansıtan bu araştırma, evren büyüklüğü 700 kişi olarak belirlenerek Diyarbakır ilinde 160 banka çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu tüketicilere yönelik 30 sorudan oluşan bir anket çalışması uygulanmış olup ayrıca görüşme esnasında saptanan bulgularda dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin teknolojik gelişim içerisinde tüketim alışkanlıkları veya davranışlarının geleneksel ticaret anlayışından uzaklaşarak elektronik ticaret sürecine yöneldiği gözlemlenmiştir. Günümüzde elektronik ticaretin geleneksel ticarete göre daha fazla tercih edildiği analiz edilmiştir. Tüketim noktasında sosyal medya reklam ve tanıtım faaliyetlerinden tüketicilerin daha çok etkilendikleri ve alışverişlerini ağırlıklı olarak mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri saptanmıştır. Ayrıca genellikle giyim sektöründe alışveriş gerçekleştirilirken çoğunluğun kredi kartıyla ödeme yöntemini tercih ettiği gözlemlenmiştir.

The word of consumption is an integrity that intertwined with the concept of culture based on the transfer of endless wishes, desires and needs to new generations through inheritance. This integrity reflects the consumption habit as a culture with technological innovations. As the new habit of the consumption culture in the digitalization process, while the concept of "electronics" radically was changing the trade model, "e" version of the trade, namely "Electronic Trade", was created. In this context, this study aims to reflect the consumption behaviors of consumers on electronic commerce. This research which reflects consumption behaviors in the process of digitalization, was conducted with 160 bank employees in Diyarbakır province on a population size of 700 people. A survey of 30 questions was applied to these consumers and the findings were taken into consideration during the interview. As a result of the research, it has been observed that the consumption habits or behaviors of the consumers are moving away from the traditional understanding of trade to the electronic commerce process in technological development. It has been analyzed that electronic commerce is more preferred than traditional commerce nowadays. At the point of consumption, it is determined that consumers are more affected by social media advertising and promotional activities and their purchases are mainly made through mobile applications. Additionally, it has been observed that the majority prefer the method of payment by credit card when generally do shopping in the clothing sector.
Repercussions of consumption culture on electronic commerce: An application on bank employees (Example of Diyarbakır)
Keywords: İşletme