Broiler piliçlerin karaciğerlerinden aerobik bakteriyel etkenlerin izolasyonu - Muz, Adile; Ertaş, Hasan Basri (My University, 1996)
Bu çalışmada, broiler piliçlerin mezbahada kesildiklerinde normal görünümde olmayan karaciğerlerinin aerobik bakteriyel florası incelenmiştir. Ekim-1991 ile Ekim-1992 yılları arasındaki 1 yıllık süre içerisinde 78.000 adet piliç karaciğeri incelenmiş, morfolojik değişimler gösteren 150 adet karaciğerden aerobik olarak bakteriyolojik ekimler yapılmıştır. Bunlardan 46 numunede üreme olmamış, 104 numunede üreme olmuştur. 95 (%63) adetinde mikroorganizmalar tek, 9 (%6)'unda iki etken birlikte üremiştir. Çalışmada E.coli, 57 (%38); Staph. aureus, 36 (%24); Streptococcus spp., 10 (%6.66); Salmonella gallinarum, 7 (%4.66); Salmonella enteritidis ise 3 (%2) numuneden izole ve identifiye edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre; aerobik bakteriyel etkenlerden ilk sırada E.coli ve bunun yanında Staph. aureus, Streptococcus spp., Salmonella gallinarum, Salmonella enteritidis bulunduğunu ve bu durumun hem hayvan hem de insan sağlığı yönünden önemli olabileceğini göstermiştir.
Keywords: Karaciğer hastalıkları; Streptococcus; Escherichia coli; etlik piliç; Staphylococcus aureus; izolasyon; Salmonella gallinarum; bakteriler; karaciğer; Salmonella enteritidis; aeroblar