SÜRTÜNME KARIŞTIRMA NOKTA KAYNAĞI YÖNTEMİ İLE AA7075 LEVHALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ - GÜROCAK, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı (SKNK) yöntemi kullanılarak AA 7075 serisi alüminyum alaşımı saç levhalarının kaynağı yapılmıştır. Çalışmada kullanılan AA 7075 serisi alüminyum alaşımı güncel bir alaşım olup avantajları dahilinde bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu avantajlar ışığında seçtiğimiz malzemenin kaynağı yapılırken takım dalma mesafesi, kaynak süresi, takım devri ve takım profili olmak üzere 4 parametre esası üzerinde durulup toplamda 16 adet numune için kaynak işlemi gerçekleştirilmiştir. SKNK ile elde edilen 16 adet numune için bağlantı bölgelerinde mekanik özellikler ve kaynak bölgesinin mikro yapı ve mikro sertlik özellikleri incelenmiştir. Analizler sonucunda elde edilen çekme dayanımı, mikro sertlik ve mikro yapı özellikleri tespit edilmiştir. Elde edilen verilerle SKNK kaynağının AA7075 alüminyum alaşımı üzerindeki kaynak kabiliyeti bu tez çalışmasında sunulmuştur. Bu tez çalışması sonucunda işlem parametrelerinin, kaynak kalitesi üzerinde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Kaynak işlemi sonrasında uygun devir sayısı, kaynak dalma mesafesi ve kaynak süresi kombinasyonlarında kaynak kalitesini arttırmak mümkün olabilmektedir. Elde ettiğimiz veriler, AA7075 alaşımının kaynağı için kullanılan sürtünme karıştırma nokta kaynağı, ince kesitli metal malzemelerinin kaynağı sırasında yaşanan sorunlara çözüm getireceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda yaşanan sorunlar minimum seviyeye çekilip maliyet, güvenilirlik, kalite vb. birçok konuda sektöre katkı sağlayacaktır.

In this study, AA 7075 Aluminum alloy plates were joined using Friction Stir Spot Welding (FRSW) method. The AA7075 alloy used in the study is a current alloy and is used in many areas with its advantages. While welding using aluminum material chosen toward its advantages, fundamentally based on 4 parameters (tooling distance, welding time, tool cycle and tool profile) and totally for 16 samples the welding process is carried out. The mechanical properties and the microstructural properties of the weld zone were investigated in the connection areas for 16 samples obtained by FRSW. The tensile strength, micro hardness and microstructural properties of the welds were determined as a result of the analyzes. The source data of the SKNK source on AA7075 aluminum alloy is presented in this thesis. As a result of this thesis, it has been determined that process parameters play an important role on welding quality. After the welding process, it is possible to increase the welding quality in suitable combinations of speed, plunge distance and welding time. The data we obtained, is thought to be the solution to the problems encountered during the welding of friction mixing spot welding, thin section metal materials used for welding of AA7075 alloy. The problems experienced in this direction are minimized and cost, reliability, quality and so on. will contribute to the sector in many areas.
Joining of AA7075 plates by friction stir spot welding
Keywords: Metalurji Mühendisliği