POLİTİK İSTİKRAR VE EKONOMİK BELİRLEYİCİLER ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ MERKEZİ VE DOĞU AVRUPA GEÇİŞ EKONOMİLERİ - Özek, Yavuz (My University, 2019)
Bu çalışmada, 2002-2017 yılları arasında Avrupa Birliği üyesi 10Merkezi ve Doğu Avrupa geçiş ekonomisinde (Çek Cumhuriyeti,Macaristan, Estonya, Letonya, Polonya, Litvanya, Slovenya, Slovakya,Romanya, Bulgaristan), politik istikrar ve ekonomik belirleyicilerarasındaki ilişki Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) tarafından geliştirilenpanel nedensellik testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımlı ve bağımsızdeğişkenlerin kullanıldığı analizde, bağımlı değişken olarak politikistikrar, bağımsız değişken olarak ise ticari açıklık oranı, kişi başı gayrisafi yurtiçi hâsıla oranı, işsizlik oranı, tüketici fiyat endeksi ve ülkelerinAvrupa Birliği’ne tam üyeliklerini göstermek amacıyla kukla değişkenkullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Ticari açıklık oranından politikistikrara Bulgaristan ve Estonya ekonomilerinde anlamlı bir nedenselliktespit edilmiştir. Diğer yandan Litvanya ve Polonya ekonomilerindetüketici fiyat endeksinden politik istikrara; Letonya, Estonya veSlovenya’da ise işsizlik oranından politik istikrara anlamlı bir nedenselliktespit edilmiştir. AB’ye üye olma durumuna istinaden oluşturulan kukladeğişkenden politik istikrara ise Litvanya, Letonya ve Slovenyaekonomilerinde nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Kişi başı gayri safiyurtiçi hâsıla oranından politik istikrara ise ülkelerin hiçbirindenedensellik ilişkisi bulunmamaktadır.
Keywords: Siyasi Bilimler; İktisat