TÜRKÜ SÖZLERİNDEKİ METAFORİK ANLATIM - Yıldırım, Ali (Tuzla Belediyesi, 2017)
Halk edebiyatımızın en önemli ürünlerinden olan türkülerimiz, sadece ezgisi ile değil verdiği mesajlar ile de kültürümüzün yapı taşlarındandır. Bu ürünler hemen dünden bugüne oluşturulmuş metinler değildir. Türküler yüzlerce yıllık kültürel birikimlerin fışkıran filizleri gibidir. Onu bir anda ortaya çıkaran esaslı bir kök ve gövde vardır. Dolayısıyla bir yakanı, söyleyeni olan türküler de, bu ortak kültür havzasının bir parçasıdır. Türkü sözlerini, karşıdakini bilgilendiren, muhatabına basit aktarımlarda bulunan metinler olarak görmek büyük bir eksiklik olur; zira türkü sözleri aynı zamanda insanımızın irfanını, felsefesini, hayata bakışını, hayatı algılama tarzını da ortaya koyan metinlerdir.                 Bu açılardan türkü sözlerini irdelediğimizde, gerek anonim ve gerekse bir ilk söyleyeni olan türkülerimizde etkili ve çarpıcı anlatım tarzı olan metaforik kurgulara ulaşmaktayız. Şüphesiz bunlara, daha çok söyleyeni bilinen türkülerde rastlamaktayız; ancak âşıkların da o toplumun bilinç ve bilinçaltından beslendiği gerçeğini de unutmamak gerekir.

Our folk songs, one of the most important products of our folk literature, are the building blocks of our culture not only with the melody but with the messages it gives. These products are not texts created immediately from the day. Turks are like the sprouts of hundreds of years of cultural accumulation. There is a real root and trunk that reveals it. Therefore, a telling, a Turkic who has been told, is a part of this common culture basin. It is a great deficiency to see the words of  folk song as texts that are informative of the opposite, Because at the same time the folk songs are texts that also reveal our human knowledge, philosophy, gaze of life, and the way of perceiving life. When we investigate the lyrics of these folk songs, we reach metaphorical fiction, which is an anonymous and, if necessary, a first-time narrator, an effective and striking way of expression. Certainly, we find these in folk songs known to speak more; But it is important to remember that the lovers also influenced on that society's consciousness and consciousness.
METAFORIC EXPRESSION IN TURKISH TALKS