İskemik santral retina ven oklüzyonlarının değerlendirilmesi - Çeliker, Ülkü; Turgut, Burak; Akyol, Nuray; Demir, Tamer (My University, 2001)
AMAÇ: İskemik santral retina ven oklüzyonlarında risk faktörleri, kliniği, komplikasyonları ve prognozu irdelemek. GEREÇ VE YÖNTEM: İskemik santral retina ven oklüzyonu olan hastalar yaş, cins, takip süreleri, sistemik hipertansiyon ve diyabetin varlığı, diğer gözün durumu ve komplikasyonlar yönünden incelendi. İlk ve son görme düzeyleri gözden geçirilip , istatistiksel olarak karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışma kapsamına 35 olgunun, 35 iskemik santral retina ven oklüzyonlu gözü alınmıştır. Ortalama yaşları 59.8±11.2 yıl (39-80 yıl ) olan 19 erkek (% 54.3), 16 kadın (% 45.7) hasta mevcuttu. Ortalama takip süreleri 11.7± 6.3 aydı (2-98 ay). Hastalarımızda % 65.7 oranında sistemik hipertansiyon, % 20 oranında diyabetes mellitus birlikteliği saptandı. Diğer gözde hipertansif retinopatinin % 51.4 oranı ile en sık patoloji olduğu gözlendi. Olguların başlangıç görme keskinlikleri ışık persepsiyonu ve projeksiyonu ile 0.4 (ort: 0.056±0.008) düzeyleri arasında, final görme keskinlikleri ise absolu ile 0.3 (ort: 0.025±0.002) düzeyleri arasında idi. Aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.05). Komplikasyonlar olarak; 2 hastada (%5.7) rubeozis iridis, 2 hastada (%5.7) neovasküler glokom, 2 hastada (%5.7) vitreus hemorajisi, 4 hastada (%11.4) retina neovaskülarizasyonu, 6 hastada (%17.1) ise disk neovaskülarizasyonu gelişti. Tüm gözlerde maküla ödemi olduğu saptandı. SONUÇ: İskemik santral retina ven oklüzyonlarında sistemik hipertansiyonun önemli bir risk faktörü olduğu, patolojinin görmeyi tehdit eden komplikasyonları olup görsel prognozunun iyi olmadığı düşünülmüştür.
Keywords: Retinal ven tıkanıklığı; Diabetes mellitus; Göz içi basınç; Hipertansiyon; İskemi; Retinal ven; Fundus okuli