EFFECT OF AGOMELATINE ON URINARY BLADDER CONTRACTION-RELAXATION MECHANISM - AL-BAYATI, MUAID KAMAL SAMIN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Melatonin, insanlardaki organik kadansı değiştirmede esasen zorlayıcı olan hormondur. Melatonin reseptörleri, kardiyovasküler çerçeve, miyometriyum, yumurtalık / granüloza hücreleri dahil olmak üzere birçok organda tanımlanmıştır. Aynı şekilde, melatonerjik etkiye sahip bir enerji verici olan agomelatinin, üst etki dışındaki farklı çerçeveler üzerindeki potansiyel etkileri de ilgi çekicidir. Agomelatin, yeni bir aktivite sistemine sahip bir enerji vericidir. MT1 ve MT2 reseptörleri ve serotonin (5-HT2C) reseptör rakibi için melatonerjik bir agonisttir. Agomelatinin cinsel kapasiteleri etkilememesi önerilmiştir. Her halükarda, agomelatin organizasyonunun ürogenital kapasiteler üzerindeki etkileri, canlı modellerinde yeterince yoğunlaşmamıştır. Bu veriler ışığında, bu araştırmanın amacı, agomelatinin mesanenin kasılma ve gevşeme mekanizması üzerindeki potansiyel etkilerine karar vermek ve temel fizyopatolojik enstrümanları çözmek. Bu araştırmada, yedi adet Wistar-Albino yetişkin erkek sıçan kullandi. İdrar kesesi üzerinde agomelatinin gevşetici etkisine karar vermek için, başları kesildikten sonra idrar kesesi dokularından şeritler hazırlandı, izole edilen doku izole organ banyosunda asıldı. Normal 2 saatlik adaptasyon süresinin ardından, 100 ?M, 200 ?M ve 1000 ?M agomelatin dozları, yerleşik konvansiyonlar kullanılarak asetilkolinle başlatılan mesane şeritlerine kontrol edildi ve veriler kaydedildi. Her bir dokunun önceki organizasyonunun daralma tahminleri, kontrolleri olarak kullandi. İncelememizin temel nedeni, agomelatinin mesane daralması gevşetme bileşeni üzerindeki etkilerini araştırmak ve bu etkinin temel patofizyolojik enstrümanlarını ortaya çıkarmaktır. Mevcut analizin sonuçlarına göre, agomelatin, idrar kesesi aşırı kasılmasıyla alakalı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.

Melatonin is the hormone that is essentially compelling in modifying the organic cadence in people. Melatonin receptors have been identified in numerous organs including the cardiovascular system, myometrium and ovarian/granulosa cells. In a similar manner, the potential impacts of agomelatine, which is an energizer with melatonergic impact, on different systems other than the upper impact, have been of intrigue. Agomelatine is an energizer with a novel mechanism of activity. It is a melatonergic agonist for MT1 and MT2 receptors and serotonin (5-HT2C) receptor antagonist. Agomelatine has been suggested to have no affect on sexual capacity. In any case, the impacts of agomelatine on urogenital capacities have not been adequately studied in in vivo models. In the light of this data, the aim of this study is to determine the potential impacts of agomelatine on the contraction and relaxation mechanism of the urinary bladder and to disentangle the fundamental physiopathological instruments. In this investigation, seven Wistar-Albino adult male rats were utilized. To decide the inhibitory actions of agomelatine on the urinary bladder, the strips of urinary bladder tissues was prepared after decapitation and were suspended in the tissue bath system and responses were recorded. Following a normal of 2 hours of adaptation period, dosages of agomelatine at 100 ?M, 200 ?M and 1000 ?M was tested on conventional dose acetylcholine-stimulated urinary bladder contractions. The contractile status during pre-agomelatine period of each tissue preceding tissue were utilized as their control. The fundamental reason for our examination is to investigate the impacts of agomelatine on urinary bladder constraction relaxation and uncover the basic pathophysiological mechanism of this effect. As per the consequences of the current analysis, agomelatine can be utilized in the treatment of the hypertonicity related to the urinary bladder.
Agomelatinin mesane kasılme-gevşeme mekanizması üzerine etkilerinin araştırılması
Keywords: Fizyoloji