ORGANİZASYONLARDA DEĞİŞİM VE DEĞİŞİME KARŞI DİRENCİN ÖRGÜTSEL ADALET VE DEĞİŞİME BAĞLILIK BOYUTLARI İLE İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İDARİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Ayden, Cem; Yılmaz, İbrahim (My University, 2018)
Çağımızın en temel olgularından biri olan değişim, uyum sağlayanve kendini değiştirebilen kurumlar açısından çok önemli bir avantajadönüşürken değişime uyum sağlayamayan kurumlar açısından felaketlesonuçlanabilmektedir. Kurumlar açısından değişim ne kadar zorunlulukise değişime karşı direnç gösterilmesi de o derecede normalkarşılanmalıdır.Çalışmanın genel çerçevesi üç bölümden oluşmaktadır, ilk olarakkonuya ilişkin teorik çerçeve sunulmaktadır. Değişim ve değişime direnç,örgütsel adalet, örgütsel bağlılık ve değişime bağlılık kavramlarıaçıklanarak aralarındaki ilişkiye yönelik daha önce yapılmış çalışmalaradeğinilmektedir.İkincibölümdeisearaştırmanınyöntemivurgulanmakta son olarak ise araştırma sonucu elde edilen bulgular vebulgular ışığında oluşturulan sonuç bölümü yer almaktadır.Bu çalışmada kurumlarda değişime karşı oluşabilecek direnç vedirencin örgütsel adalet ve değişime bağlılık olguları ile ilişkisiincelenmektedir.Araştırma alanı olarak Fırat Üniversitesi idari personeli seçilmiştir.Toplam 1527 adet idari personele sahip olan Fırat Üniversitesinin 290adet idari çalışanı ile uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapılanuygulama çalışmasında dört bölümden oluşan ve örgütsel adalet,değişime direnç, değişime bağlılık ve demografik bilgilerden oluşan anketformu kullanılmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler SPSS istatistikprogramı ile işlenmiş ve faktör analizi ve regresyon analizi istatistikselyöntemleri kullanılarak hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların değişime dirençleri ile örgütseladalet ve değişime bağlılık davranışları arasında ilişki olduğu tespitedilmiştir.
Keywords: İşletme; Kamu Yönetimi