Ratlarda İntrabdominal Adezyonların Üzerine Trombositten Zengin Plazma’nın Etkisi - Köm, Mustafa; Akay, İlyas; Polat, Eren; Calik, Ilknur (My University, 2024)
Cerrahi alanındaki teknolojik gelişmelere rağmen intraabdominal adezyonlar; kısırlık, abdominaopelvik ağrı ve bağırsak tıkanıklıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada; trombositten zengin plazma (PRP)’nin intraabdominal adezyonların önlenmesindeki etkinliğinin ortaya konulması amaçlandı. Çalışmada 4 aylık 25 adet erkek Spraque Dawley ırkı rat kullanıldı. Ratlar her grupta 10 rat olmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Beş rat ise donör olarak kullanıldı. Bu ratlardan elde edilen kanlardan RRP hazırlandı. Genel anestezi altında operasyonlar klasik cerrahi kurallar altında iliosekal bölge açığa çıkarıldı ve 1 cm2’lik bir bölge travmatize edildi. Birinci grup kontrol olarak değerlendirildi ve herhangi bir kimyasal uygulanmadı. İkinci gruptaki ratlara PRP 0.4 ml dozunda lokal olarak uygulandı. Postoperatif 14. günde relaparatomi yapıldı. Sonuçlar makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. PRP grubunun adezyon derecesi ve fibrozis dereceleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p0.05). Sonuç olarak, PRP’nin intraabdominal adezyonları önlemede daha etkili olduğu saptandı.
Keywords: Sıçan; PRP; İntraabdominal adezyon