YAŞ KİMYASAL YÖNTEMLE SENTEZLENEN CE VE SR KATKILI HİDROKSİAPATİTLERİN KARAKTERİZASYONU - ATEŞ, HÜLYA GÜNEŞ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada, farklı oranlarda Ce ve Sr içeren hidroksiapatit (HAp) numuneler yaş kimyasal yöntem ile sentezlendi. X-ışını kırınımı (XRD) analizi, Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) ve Raman spektroskopisi sonuçları tüm numuneler için HAp yapının oluşumunu destekledi. Örgü parametreleri, kristal büyüklükleri ve kristalleşmenin katkı türü ve miktarından etkilendiği görüldü. Tüm numunelerin diyamanyetik özelliğe sahip olduğu gözlendi. Tüm numuneler için hücre canlılığının % 80'in üzerinde olduğu tespit edildi. Numunelerin oda sıcaklığından 1000 °C'ye kadar termal olarak kararlı olduğu bulundu. Bu sıcaklık aralığında tüm numunelerde kütle kaybı tespit edildi ve bu değerin % 1.52 ile % 2.46 arasında olduğu bulundu. Ce ve Sr ilavesinin spesifik ısı kapasitesinde değişim meydana getirdiği görüldü. Teorik analizler sonucunda Ce ve Sr katkısının yoğunlukta ve lineer absorpsiyon katsayısında bir artışa neden olduğu bulundu. Bant aralığı ve durum yoğunluklarının Ce ve Sr katkılamasından etkilendiği tespit edildi.

In this study, hydroxyapatite (HAp) samples containing different amounts of Ce and Sr were synthesized by wet chemical method. X-ray diffraction (XRD) analysis, Fourier transform infrared (FTIR), and Raman spectroscopy results were supported the formation of HAp structure for all samples. It was observed that lattice parameters, crystal sizes, and crystallization were affected by the type and amount of dopants. It was observed that all the samples had diamagnetic properties. Cell viability was found to be over 80% for all samples. The samples were found to be thermally stable from room temperature to 1000 °C. Mass loss was detected in all samples in this temperature range, and this value was found to be between 1.52 and 2.46%. It was observed that the addition of Ce and Sr caused a change in the specific heat capacity. As a result of the theoretical analysis, it was found that the addition of Ce and Sr caused an increase in the density and linear absorption coefficient. It was determined that the band gap and density of states were affected by Ce and Sr doping.
Characterization of Ce and Sr doped hydroxyapatites synthesized by a wet chemical method
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği