Colostomy in children - Bakal, Unal; Saraç, Mehmet; Tartar, Tugay; Kazez, Ahmet (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada kolostomili çocuklarda mortalite, morbidite ve risk faktörleri ara ştırıldı.Gereç ve Yöntem: Kliniğ imizde 1996-2012 yılları arasında kolostomi yapılan 96 hasta geriye dönük olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların 57si (% 60) erkek, 39u (%40) k ız idi Yaş ları bir gün ile 13 ya ş arasında de ğiş en olguların 52si (%54) bir aydan küçük, 24ü(%25) bir ay-bir ya ş aralığ ında, 20si (%19) ise bir ya şından büyüktü. . Kolostomi endikasyonu en sık anorektal malformasyonlar 51(%53) veHirschsprung 23 (%24) hastalıklarıyd ı. Kolostomi tipleri 53ünde (%55) separe ve modifiye separe, 27sinde (%28) olup, 16s ında (%16) ise Hartmanşeklindeydi. Kolostominin yeri 61 (%63) olguda sigmoid, 29 (%30) olguda transvers kolon, 6 (%6) olguda çekumda idi. Postop 34 (%35) olguda 36komplikasyon görüldü. Peristomal dermatit 19 (%53), stomal kanama 4 (%11), prolapsus 4 (%11), stomal beslenme bozuklu ğu 4 (%11), evisserasyon3 (%8) ve stomal stenoz veya obstrüksiyon 2 (%5.5) hastada görüldü. Komplikasyonlar en s ık transvers kolonda ve Hartman tipi kolostomilerdegörüldü. Revizyon 7 (%7) hastaya gerekli oldu. Olguların 10u exitus oldu, hiç birinde primer neden kolostomi değ ildi. Ölümlerin hepsi yenido ğanya ş döneminde idi ve en sık nedeni majör konjenital anomalilerdi. Sonuç: Kolostomi endikasyonunu gerektiren temel patoloji komplikasyonlarının gelişmesinde en önemli faktördür. Kolostomilerin komplikasyonoran ı yüksek olmas ına rağ men revizyon gerektiren hasta sayıs ı düşüktür.
Keywords: Pediatri; Cerrahi