DEXFENFLURAMİNE`NİN OBEZ BİREYLERDE ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - EKŞİOĞLU, METE (Fırat Üniveristesi, 1995)
ideal vücut ağırlığının % 15 daha fazlasına sahip, 26 obez hastaya (23-60 yaş, ortalama yaş 35±9) kalori kısıtlayıcı diyet ile birlikte 2x15 mg/gün dexfenfluramine verildi. 16 obez hastaya ise (22-60 yaş, ortalama yaş 42±9) kalori kısıtiayıcı diyet ile birlikte günde 2 kez plasebo 3 ay süreyle verildi. Dexfenfluramine ve plasebo grubunun kilo ve VKÎ değerleri tedavi öncesi, tedaviden 1 ay, 2 ay ve 3 ay sonra ölçülerek karşılaştırıldı. Ayrıca her 2 grubun AKŞ, trigliserid, total kolesterol, HDL, SGOT, SGPT, alkalen fosfataz, total bilirubin, direkt bilirubin, LDH, total protein, üre, kreatinin, eritrosit, lökosit ve trombosit değerleri de tedavi öncesi, tedaviden 1 ay ve 3 ay sonra ölçülerek karşılaştın İm ıştır. Dexfenfluramine 3. ayın sonunda anlamlı kilo kaybına yol açmıştır. Ortalama kilo 91.70±11.34 kg'dan 80.84±11.64 kg'a düşmüştür (p<0.01). VKİ anlamlı olarak azalmıştır. Ortalama VKİ 36.84±5.19 kg/m2'den 32.42±5.01 kg/m2Ve düşmüştür (p<0.025). Plasebo 3. ayın sonunda ortalama kiloyu 93.18±13.21 kg'dan 87.81±12.50 kg'a düşürmüştür (p>0.05). Ortalama VKİ 37.78±6.33 kg/m2 iken 35.65±6.18 kg/m2 olmuştur (p>0.05). Dexfenfluramine plaseboya göre 3. ayın sonunda öğün sayısını anlamlı olarak azaltmıştır (p<0.005). 3 aylık tedaviden sonra her 2 grupta da AKŞ, trigliserid, total kolesterol, HDL, SGOT, SGPT, alkalen fosfataz, total bilirubin, direkt bilirubin, LDH, total protein, üre, kreatinin, eritrosit, lökosit ve trombosit değerlerinde bozukluk oluşmadığı gibi anlamlı değişiktik de olmamıştır. 59Dexfenfluramine tedaviyi bıraktıracak düzeyde ciddi yan etki oluşturmamıştır. Yan etki olarak en fazla ağız kuruluğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; 3 aylık dexfenfluramine tedavisi kalori kısıtlayıcı diyet ile birlikte verildiğinde önemli bir yan etki oluşturmaksızın kilo, VKİ ve öğün sayısını anlamlı olarak azaltmaktadır. 60
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases