A POSTCOLONIAL ECOCRITICAL APPROACH TO ANIMAL'S PEOPLE BY INDRA SINHA - İPEKÇİ, YEŞİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışma, Indra Sinha'ın Animal's People (2007) adlı eserinde geçen insan ve insan dışı ikili karşıtlığının yapı bozumuna uğratılarak postkolonyal ekoeleştiri bağlamında incelenmesini amaçlamaktadır. Bu ikili karşıtlık, eskiden beri süregelen toplumsal ve ekolojik felaketlerin altında yatan temel neden olarak kabul edilmektedir. 1984'te Hindistan'da meydana gelen Bhopal felaketini kurgu yoluyla yeniden işleyen Sinha'nın bu romanı, insan/insan dışı ayrımının tarihsel nedenlerini ve ekolojik sonuçlarını irdelemek amacıyla postkolonyal ve ekoeleştirel yaklaşımların bir araya getirilmesine zemin hazırlamaktadır. Bu yakınlaşmadan doğan postkolonyal ekoeleştiri, edebiyatın söz konusu çevrelerde insanmerkezci bakış açılarından kaynaklanan ekolojik felaketleri nasıl yansıttığını çözümlemeye yarayan teorik bir çerçeve sunmaktadır. Bu bakış açılarına yönelik bir eleştiri niteliği taşıyan bu roman, ekosistem içerisinde yer alan tüm insan ve insan dışı varlıkların birbiriyle bağlantılı olduğunu ve tabiatı gereği değerli olduğunu savunan ekomerkezciliğin önemi üzerinde durmaktadır. Animal's People adlı eserin resmettiği postkolonyal bir çevreyi, postkolonyal ekoeleştiri bağlamında inceleyen bu çalışma, bölgesel ve küresel anlamda ekolojik farkındalık uyandırılmasında edebiyatın ve edebiyat eleştirisinin büyük rol oynadığını ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Indra Sinha, Animal's People, Postkolonyal Ekoeleştiri,İnsan, İnsan Dışı Varlıklar

This study seeks to present a postcolonial ecocritical analysis of Indra Sinha's Animal's People (2007) by examining how the novel deconstructs the binary opposition between human and nonhuman beings. This binary opposition is regarded as the main cause lying behind long-standing social and ecological calamities. As a fictional re-working of the Bhopal Disaster (1984) in India, Sinha's novel paves the way for merging the postcolonial and ecocritical approaches to study the historical causes and ecological consequences of the human/nonhuman divide. The postcolonial ecocriticism rising from this convergence offers a theoretical framework for analysing how literature reflects the ecological problems in postcolonial environments that result from anthropocentric perspectives. Presenting a critique of these perspectives, the novel emphasizes the significance of ecocentrism claiming that all human and nonhuman beings in the ecosystem are interconnected and intrinsically valuable. Examining Animal's People's portrayal of a postcolonial environment through postcolonial ecocritical approach, this study reveals the great role of literature and literary criticism in raising ecological awareness at the regional and global level. Keywords: Indra Sinha, Animal's People, Postcolonial Ecocriticism, Human,Nonhuman Beings
Indra Sinha'nın Animal's People adlı romanına postkolonyal ekoeleştirel bir yaklaşım
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı