Miyelin Oligodendrosit Glikoprotein (MOG) Gen Polimorfizminin, (Val142Leu) Migrene Genetik Duyarlılık ile Doğrudan Bir İlişkisi Yoktur - Kaymaz, Tugce; Önalan, Ebru; Kavuran, İlay Buran; Gürgöze, Ayşe Berilgen; Müngen, Bülent (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2022)
Amaç: İmmün yanıtta yer alan genler, migrende olası aday genleri gösterir. Bu genlerden biri, kompleman kaskadına aracılık etmede önemli bir rol oynayan miyelin oligodendrosit glikoprotein genidir (MOG). Çalışmamızın amacı; migren atak sıklığında MOG G511C (Val142Leu; rs2857766) polimorfizminin etkisini göstermektir. Yöntem: 101 Türk migren hastası kohortunda ve 101 sağlıklı denekten oluşan kontrol grubunda MOG Val142Leu alellerinin dağılımı incelendi. Bu polimorfizmi genotiplemek için restriksiyon fragman uzunluk polimorfizmi (RFLP) yapıldı. Bulgular: MOG Leu allel frekansının, migren hastalarında yetersiz temsil edildiğinin belirlenmesine rağmen hasta ve kontrol grubu genotipleri ve allel frekansları arasında anlamlı bir farklılık elde edilemedi [OR=0.47 (0.21-1.08), genotipler için p=0.053; OR=0.50 (0.23-1.11), aleller için p=0.060]. Ancak MOG G511C (Val142Leu) polimorfizmi ile azalmış migren atak sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı [OR=11.71 (1.32-103.77), p=0.013]. Ayda iki veya daha az atak geçiren migren hastalarında Val/Leu genotip sıklığı artmıştır. Sonuç: Migren atak sıklığı, MOG Val142Leu heterozigot genotipi ile ilişkili olabilir. Dolayısıyla MOG geminin, insan lökosit antijeni (HLA) bölgesinde migrene genetik yatkınlıkla ilişkili olabileceğini öngörmekteyiz.

Objective: Genes which are involved in immune response portray possible candidate genes in migraine. One of those genes is that myelin oligodendrocyte glycoprotein (MOG) that plays an important role in mediating the complement cascade. The purpose of our study is to show the effect of MOG G511C (Val142Leu; rs2857766) polymorphism in migraine attack frequency. Materials and Methods: In the cohort of 101 Turkish migraine patients and in a control group of 101 healthy subjects, MOG Val142Leu alleles’ distribution was examined. Restriction fragment length polymorphism (RFLP) was carried out to genotype this polymorphism. Results: Although MOG Leu allele frequency was determined as under-represented in migraine patients, any significant difference between the patient and control groups’ genotype, and allele frequencies were not obtained [OR=0.47 (0.21-1.08), p=0.053 for genotypes; OR=0.50 (0.23-1.11), p=0.060 for alleles]. However, a statistically significant relationship between MOG G511C (Val142Leu) polymorphism and the decreased migraine attack frequency was determined [OR=11.71 (1.32-103.77), p=0.013]. Val/Leu genotype frequency increrased in migraine patients with two or fewer attacks per month. Conclusion: Migraine attack frequency might be related with MOG Val142Leu heterozygote genotype. So we think that MOG gene might be related to genetic susceptibility to migraine in the human leukocyte antigen (HLA) region.
No Direct Association of Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein (MOG) Gene Polymorphism (Val142leu) in Genetic Susceptibility to Migraine
Keywords: Clinical Sciences; Klinik Tıp Bilimleri