Antimicrobial activity of Pleurotus eryngii var. ferulae grown on various agro-wastes - Akyüz, Mehmet; Kırbağ, Sevda (My University, 2009)
Bu çalismada; degisik tarimsal atiklar üzerinde yetistirilen Pleurotus eryngii var. ferulae'nin antimikrobiyal aktiviteleri arastirildi. Farkli kültür ortamlarindan saglanan P. eryngii var. ferulae ekstreleri disk difüzyon yöntemi ile Bacillus megaterium DSM 32, Staphylococcus aureus COWAN 1, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae FMC 5, Candida albicans FMC 17, Candida glabrata ATCC 66032, Trichophyton spp. ve Epidermophyton spp. üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri degerlendirildi. Deneysel çalismalar sonunda; P. eryngii var. ferulae'nin metil alkol ekstraktlarinin, mikroorganizmalarin gelismelerini farkli oranlarda engellemislerdir (7.7-10.3 mm). Bununla beraber; mantar eksraktlarinin, antimikrobiyal aktivitesi standart antibiyotiklerden düsük bulunmustur (13.0-18.0 mm).
Keywords: Antimikrobiyal özellikler; tarımsal atıklar; Pleurotus eryngii; yenilebilir mantarlar; özüt; Pleurotus; metanol