Elit Bayan Basketbol ve Bayan Hentbol Oyuncularının Fiziksel Uygunluk Parametrelerinin Karşılaştırılması - Savucu, Yüksel; Erdemir, İbrahim; Akan, İnci; Canikli, Abdullah (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, elit bayan basketbol takımı ve elit bayan hentbol takımı oyuncularının fiziksel uygunluk parametrelerindeki farklılıklarının incelenmesidir. Araştırmaya 2004-2005 sezonunda Türkiye 1. liglerinde şampiyon olmuş Fenerbahçe bayan basketbol takımı (N=12) ve Üsküdar Anadolu bayan hentbol takımı (N=12) oyuncuları katılmıştır. Araştırmadaki tüm ölçümler (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, dikey sıçrama testi, otur-eriş testi, mekik koşusu, 20 metre sprint, beden kitle indeksi (BKİ), anaerobik güç, sırt kuvveti, bacak kuvveti ve sağ-sol pençe kuvveti testleri) her iki takım oyuncularına uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen tüm veriler SPSS istatistik programında kaydedilerek, Descriptive analizleri (X ve S.S.) ve Mann- Whitney U testi uygulanarak 2 farklı branştaki sporcuların parametreleri p<0,05 ve p<0,01 düzeyinde birbirleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Sonuç olarak, elit bayan basketbol ve hentbol takım sporlarında üst düzey yarışmalarda başarılı olabilmek ve optimal performans elde edebilmek için teknik ve taktik becerilerin yanında yüksek derecede fiziksel uygunluk kapasitesi gerekmektedir. Çalışmamızda elit bayan basketbolcu ve hentbolcuların fiziksel uygunluk parametreleri karşılaştırıldıklarında boy parametresi açısından basketbolcular lehine bir durum görünürken, diğer fiziksel özelliklerde herhangi bir farklılık bulunamamıştır.
Keywords: Basketbol; fiziksel uygunluk; bayan sporcular; hentbol; fiziksel parametreler