Çocuklarda hepatosplenomegali nedenleri - Akarsu, Saadet; Kurt, Abdullah; Kara, Ceren; Kurt, Çıtak A. Neşe; Aydin, Mustafa; Yılmaz, Erdal (My University, 2005)
Amaç: Ayaktan başvuran ve yatırılarak takip edilen hastalardaki hepatosplenomegali nedenleri ve oranları belirlenmek hedeflendi.Yöntem: Onaltı aylık sürede izlenen toplam 23.300 hastanın dosya bilgileri retrospektif olarak incelendi. Hepatomegali, splenomegali ve/veya hepatosplenomegali tanısı alan toplam 192 (% 0.8) vaka çalışma kapsamına alındı.Bulgular: Hepatosplenomegali tanısı alan hastaların % 47'si kız, % 53'ü erkekti. Yaş ortalamaları 44.7 ay idi. Hastaların 163 (% 84.9)'ünde hepatomegali 1 (% 0.5)'inde splenomegali ve 28 (% 14.6)'unda hepatosplenomegali tespit edildi. Ortalama karaciğer büyüklüğü 2.8 cm ve ortalama dalak büyüklüğü 0.6 cm idi. Hastaların 127 (% 66.1)'sinde enfeksiyöz, 24 (% 12.5)'ünde konjestif, 15 (% 7.8)'inde hematolojik, 10 (% 5.2)'unda neoplastik, 6 (% 3.1)'sında metabolik, 2 (% 1)'sinde kolestatik ve 8 (% 4.2)'inde diğer nedenler saptandı.Sonuç: Yaş grubu küçük olanlarda enfeksiyöz ve konjestif nedenlerin, yüksek olanlarda ise hematolojik, neoplastik ve metabolik nedenlerin ön sırada olduğu görülmektedir. Hepatosplenomegalinin en sık etiyolojik nedeninin enfeksiyöz olduğu söylenebilir.
Keywords: Çocuk; Splenomegali; Etiyoloji; Hepatomegali; Geriyedönük çalışma