Özlüce Baraj Gölü (Kiğı/Bingöl) epilitik diyatomeleri ve memvsimsel değişimleri - Şen, Bülent; Pala, Toprak Güneş; Caglar, Metın (My University, 2005)
Özlüce Baraj Gölü' nün epilitik diyatomeleri Ocak 2001-Aralık 2001 tarihleri arasında bir yıl süre ile araştırılmıştır. Diyatomelere ait toplam 47 tür kaydedilmiştir. Nitzschia (8 tür), Cocconeis (6 tür) ve Navicula (6 tür), Özlüce Baraj Gölü' nün araştırılan kıyı bölgesinde en fazla türle temsil edilen diyatome genuslan olurken; Aulocoseıia granulata, Cocconeis spp. ve Gomphonema spp., epiliton içerisinde ortaya çıkış sıklıkları ve oluşturdukları populasyonların büyüklüğü bakımından en önemli taksonlar olmuşlardır. Diyatomeler en iyi gelişmelerini ilkbahar ve yaz mevsimlerinde gerçekleştirirken, sonbahar ve kış, diyatomelerin birey sayılan bakımından fakir olduğu devreler olmuştur.
Keywords: Bingöl; diyatomlar; Bacillariophyta; mevsimsel değişimler; Cocconeis; ÖzlüceBaraj Gölü; Navicula; Nitzschia; taşlar üzerinde yaşayan algler