Türkiye’de Toplu Taşımada Elektrikli Araç Dönüşümünün Karbon Emisyonlarına Etkisi - Arslan, Seren; Esen, Hikmet (Niyazi ÖZDEMİR, 2026)
Bu çalışma, Türkiye’de toplu taşımada kullanılan dizel, LPG ve benzinli motorlu araçların tamamen elektrikli araçlara dönüştürülmesi durumunda karbon emisyonlarında meydana gelebilecek değişimi incelemektedir. Emisyon hesaplamalarında Tier 2 yaklaşımı ile Kaynaktan Tekerleğe (Well-to-Wheel) yöntemi birlikte uygulanmıştır. Türkiye genelinde içten yanmalı motorlu toplu taşıma araçlarının tamamen elektrikli araçlara dönüştürülmesi hâlinde, toplam karbon emisyonlarının 12.521,57 GgCO₂’den 7.209,55 GgCO₂’ye düşeceği hesaplanmıştır. Bu sonuç, toplu taşıma sektöründe gerçekleştirilecek elektrifikasyonun karbon salınımlarında yaklaşık %42,4 oranında azalma sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca elektrik üretiminde enerji üretim profilinin dönüşümü ile yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması durumunda bu azalış oranının daha da artması beklenmektedir. Elde edilen veriler, elektrikli araçlara geçişin Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Karbon hedeflerine ulaşma sürecinde belirleyici bir rol üstlenebileceğini ve sürdürülebilir ulaşım politikalarına kayda değer katkılar sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
The Effect of Electric Vehicle Conversion in Public Transportation on Carbon Emissions in Turkey
Keywords: Karbon emisyonları; elektrikli araç; toplu taşıma; sürdürülebilir ulaşım; Tier 2 yöntemi; kuyudan tekerleğe analiz