Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi - Arıkan, Mehmet Saltuk; Gökhan, Emin Ertan (My University, 2018)
Amaç: Bu araştırma, yurtdışından ithal edilen Limuzin ırkı etçisığırların Türkiye şartlarında besi başlangıcındaki canlı ağırlıklarının teknik ve ekonomik yönden besi performansına olan etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın materyalini, yurtdışından ithaledilen 6-12 aylık yaşlarda 60 baş erkek limuzin ırkı sığırlarla yapılan, 270 günlük besiye ait kayıtlar oluşturmuştur. Çalışmada;besi başı canlı ağırlığı 260 kg ve daha az olan sığırlar 1. Grup;261-280 kg arası olanlar 2. Grup; 281 kg ve üzeri olanlar ise 3.Grup olarak belirlenmişlerdir.Bulgular: Araştırma sonucunda; besi başı canlı ağırlık273,63±21,98 kg, besi sonu canlı ağırlık 622,70±19,94 kg, ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1,29 kg ve yemden yararlanma oranı ise 6,45 kg olarak hesaplanmıştır. Hayvan başına eldeedilen kâr en yüksek 1.Grup’ta bulunmakla birlikte gruplar genelinde hayvan başına ortalama canlı ağırlık maliyeti 12,27 TL/kg (3,40 US$/kg) ve canlı ağırlık artış maliyeti 8,58 TL/kg (2,38US$/kg) olarak hesaplanmıştır.Öneri: İşletmeler ithalat yoluyla elde edilen farklı ırklardakihayvanlarla besicilik faaliyetlerini yürütmektedir. Limuzin ırkıiçin yapılan değerlendirme; besi başında canlı ağırlığı düşükgenç hayvanların besiye alınmasının işletmenin hayvan başınaelde ettiği kârı artırdığını ortaya koymaktadır. Diğer taraftanbesicilikte besi materyali masrafının yüksek olmasından dolayıfarklı ırklardaki besi hayvanlarında bu tip çalışmaların yapılması kaynakların verimli kullanılması açısından önem arz etmektedir.
Keywords: Veterinerlik