Nİ-Tİ ALAŞIMI BİR İMPLANT ÜRETİMİ VE İN VİVO KOŞULLARINDA BİYOUYUMLULUĞUNUN İNCELENMESİ - TOSUN, GÜL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada, atomik olarak %50.5 Ni olan Ni ve Ti tozları 12 saat süreyle karıştırılarak farklı basınçlarında (50, 75 ve 100 MPa) soğuk olarak preslendi. Daha sonra Ni-Ti kompaktları farklı ön ısıtma sıcaklığı (200, 250 ve 300oC) ve ısıtma hızlarında (30, 60 ve 90oC/dak) SHS (kendi kendine ilerleyen yüksek sıcaklık sentezi) yöntemi ile sentezlenerek gözenekli ürün elde edildi. Gözenek oranı, mikroyapı, mekanik özellikler ve in-vivo ortamdaki biyouyumluluk üzerinde soğuk presleme basıncı, ön ısıtma sıcaklığı ve ısıtma hızının etkisi araştırıldı. Sentezlenmiş ürünün gözenek oranı % 50.7-59.7 aralığındadır. Basma mukavemeti ise 29.17?120.89 MPa arasında ölçüldü. Presleme basıncı, ısıtma hızı ve ön ısıtma sıcaklığının gözenek mikroyapısı ve morfolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görüldü. Gözenekli üründe ikincil fazlarla birlikte NiTi fazının baskın olduğu görüldü. Sentezlenmiş numunenin gözenek morfolojisi, mikroyapısı, mekanik özellikleri ve in-vivo ortamdaki biyouyumluluğu üzerinde presleme basıncı, ön ısıtma sıcaklığı ve ısıtma hızının önemli bir etkiye sahip olduğu görüldü.

In this study, the powders of Ni and Ti with 50.5 at.% Ni for 12 h firstly were blended and coldly compressed in the different pressure (50, 75 and100 MPa). Then, the porous product was obtain after Ni-Ti compacts were synthesized by SHS (self-propagating high-temperature synthesis) in the different preheating temperature (200, 250 and 300oC) and heating rate (30, 60 and 90oC/min). The effects of the pressure, preheating temperature and heating rate were investigated on the porosity, microstructure, mechanical properties and biocompability in vivo. The porosity in the synthesized products was in the range of 50.7?59.7 vol. %. The compressive stress is in the range of 29.17?120.89 MPa. The pressure, preheating temperature and heating rate were made an important effect on the pore morphology and microstructure. NiTi was present as the dominant phase in the porous product with other secondary intermetallic compounds. The pressure, preheating temperature and heating rate were found to have an important effect on the pore morphology, microstructure, mechanical properties and biocompability in-vivo of the synthesized products.
Production of a Ni-Ti alloy implant and investigation of its biocompability in vivo
Keywords: Makine Mühendisliği; Metalurji Mühendisliği